Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружење жена из Сврљига брани осуђеног за саучесништво у убиству Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2019.

Аутор: С. Марковић Извор: Јужне вести

Удружење жена из Сврљига брани осуђеног за саучесништво у убиству Ћурувије

Сврљишко Удружење жена “Етно форум”, које продаје храну, ручне радове и помаже женама и маргиналним групама, покренуло је иницијативу за “праведно суђење” Ратку Ромићу, који је неправоснажно осуђен на 20 година затвора због саучесништва у убиству новинара Славка Ћурувије. У одбрану Ромића, Сврљижанке су стале након што га је председница овог удружења лично упознала и стекла утисак да он није, како каже, крволочна звер.

Некадашњи главни инспектор Друге управе Државне безбедности (ДБ) Ромић, добио је несвакидашњу подршку из Сврљига.

У његову одбрану стало је Удружење које, према подацима са њиховог сајта, има 30 чланица – домаћица и пољопривредних произвођача. Оне су незадовољне његовим третманом, како у медијима, тако и у судници, написале иницијативу за његово „праведно суђење“ и послале је на адресе разних институција и организација – од Агенције за борбу против корупције, преко Омбудсмана, па све до Одбора за људска права и YUCOM-а.

Наша је обавеза као организације која се бави заштитом људских права, да станемо на пут свим нивоима корупције, јер она дубоко раздире наше друштво и зато захтевамо правично суђење током којег ће бити испоштовано право на образложену одлуку и поуздане доказе да је оптужени Ратко Ромић крив, тј. поштовање начела које штити појединца од произвољности, јер је очигледна некохерентност датог образложења због непоузданости доказа и постојања озбиљне сумње у квалитет изнетих доказа и исказа – наводи се у Иницијативи.

Ипак, у овом Удружењу кажу да засад нико, сем Заштитника грађана, није одговорио на њихову Иницијативу. Ни сам Заштитник, кажу, није одговорио позитивно, уз речи да уопште није задужен за правосуђе.

Иницијативи претходило упознавање председнице Удружења са Ромићем

Председница удружења “Етно форум” и потписница Иницијативе Јелена Радојковић каже да им је случај Ратка Ромића постао занимљив када га је пре неких месеца дана упознала у Београду, а он је својим ставовима и појавом разоружао.

Радојковићева, која је по струци дипломирани економиста, сматра да је правосуђе омануло у Ромићевом случају, али и да су га медији неправедно представљали као убицу. Као масовног убицу су га, каже и фотографисали.

На сликама изгледа као масовни убица. А он не може да се смеје у судници… Он је човек, оно што ја лично могу да кажем кад сам га упознала, врло је поносан и карактеран и онако достојанствено он не воли да иде на карту сажаљења. Он такав утисак одаје “ја могу све”, “ја сам сила”, нарогушен је стално, али он је образован човек – истиче Радојковићева.

Додаје и да на њу није оставио утисак крволочне звери.

Када је проучила Ромићев случај, каже, консултовала се са Управним одбором Удружења жена, које су се, истиче, сложиле да треба да “дају подршку”.

„Доста је чудних и бизарних ствари у овој причи“

Једна од новинарки која је извештавала са суђења за убиство Славка Ћурувије јесте и садашња новинарка Раскрикавања Марија Вучић, која каже да током суђења није утврђено неколико битних ствари – ко су убица и налогодовац. Ни Ромићева улога до краја није разјашњена.

Међутим, није јасно, каже Вучићева, ни то откуд да се код сврљишког Удружења жена тек сада јавља интересовање за овај случај који је близу правоснажног окончања, али и зашто је само Ромић предмет њиховог интересовања.

Није ми јасно, зашто се са вишегодишњим закашњењем баве овим и позивају на правично суђење у поступку који је почео 2015. године и ускоро ће бити правоснажно окончан. Не кажем да немају права на то, само истичем као индикативно. Такође, зашто заступају само Ромића, а не и остале осуђене? Доста је чудних и бизарних ствари у овој причи – истиче Вучићева.

Подсетимо, и поред пресуде за убиство новинара Славка Ћурувије којом су на укупно 100 година затвора осуђена четворица бивших припадника Државне безбедности, и даље није утврђено ни ко је наручио убиство, ни ко га је починио. Током суђења, тужилац је истакао да је убиство највероватније наручио неко из врха тадашње власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси