Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чланове РЕМ-а не бира Скупштина?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2019.

Аутор: В. Ц. С. Извор: Вечерње новости

Чланове РЕМ-а не бира Скупштина?

Медијска и новинарска удружења, чији су представници били у Радној групи за израду Медијске стратегије, доставили су имена својих чланова, како би Влада на данашњој седници продужила групи мандат. Како сазнајемо, остало је да кандидате пошаљу још нека министарства и државни органи.

Од тренутка кад јој Влада продужи мандат, Радна група имаће рок од месец дана да изради финалну верзију Медијске стратегије.

Она би требало да буде усвојена до Нове године, потврдио је за "Новости" Нино Брајовић, члан Радне групе из УНС. Након тога, по Брајовићевим речима, биће направљен акциони план, којим ће се датирати стварање радних група за израду медијских закона.

- Највеће измене Стратегије односе се на РЕМ, Савет за штампу и издаваче медија чији су оснивачи национални савети националних мањина - каже Брајовић.

- У односу на нацрт који је послат у Брисел, документ који нам је сада представљен бољи је и оставља простор за нова решења. У оном који је послат у Брисел, уместо Савета за штампу предвиђено је неименовано тело саморегулације. Били смо истрајни и доказали да је Савет радио добро и да нема разлога да буде замењен.

Што се тиче РЕМ, остављено је отворено питање како ће бити бирани чланови и ко ће бити овлашћени предлагачи. Радна група ће одлучити да ли ће избор бити измештен из Скупштине или не, а Брајовић тврди да ће решење бити по мери струке.

Када су у питању гласила националних мањина, национални савети имају по закону право да формирају привредна друштва или јавне установе, који су оснивачи медија мањина. Претходном верзијом Медијске стратегије, сагласност редакција за избор или смену главног уредника није предвиђена, па се губила аутономија гласила у односу на националне савете.

Премијерка Ана Брнабић извинила се ове недеље члановима Радне групе, са којима се срела, јер је у Брисел грешком послат Нацрт стратегије из које је избачен Савет за штампу. Она је поновила опредељење Владе да се "у инклузивном и транспарентном процесу" дође до текста договором свих актера укључених у израду Медијске стратегије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси