Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Египат упозорио медије да воде рачуна у извештавању о протестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Египат упозорио медије да воде рачуна у извештавању о протестима

Египатско медијско регулаторно тело упозорило је данас новинаре да прати њихово извештавање са протеста против председника Абдел Фатах Ал Сисија и позвало их да се држе професионалних кодекса.

Ово упозорење је стигло неколико сати пошто је полиција у облацима сузавца растурила најновији мали протест.

Десетине људи међу којима и деца изашло је на улице у суботу увече у Суезу тражећи да Ел Сиси оде са власти, рекла су три очевица за АП.

Један становник је рекао да је полиција јурила за људима на улици и да је било пуно сузавца.

Протести су уследили после ретких антивладиних демонстрација у неколико египатских градова касно у петак. И те демонстрације је врло брзо полиција растерала али оне су обележиле почетак протеста на улицама који су скоро потпуно били заустављени последњих година драконским мерама уведеним под влашћу Ел Сисија, наводи АП.

Влада је такорећи забранила све јавне протесте 2013. године убрзо пошто је Ел Сиси предводио војно свргавање изабраног исламистичког председника, који је уносио раздор у египатско друштво. Од тада било ко ко би се усудио да изадје на улицу брзо био би ухапшен и добио би дуге затворске казне.

У саопштењу издатом данас Државна служба за информисање, која акредитује стране медије, навела је да „пажљиво прати“ извештавање са протеста.

Извештачи су позвани да се строго држе професионалног кодекса понашања а медији да пруже простора да се разни ставови изразе подједнако, и то укључује и ставове државе или оних који представљају државу.

То тело је издавало слична саопштења раније у вези осетљивих догадјаја, преноси АП.

Такође је упозорено да друштвени медији не треба да се сматрају изворима вести због бројних лажних налога и измишљања.

Лажне информације о протестима појавиле су се на друштвеним мрежама укључујући видео снимке протеста из ранијих година представљених као да се сада догадјају.

Нови протести настали су из онлајн кампање коју је покренуо египатски бизнисмен Мохамед Али који живи у самонаментнутом изгнанству. Он је себе представио као узбуњивач за корупцију. Он позива демонстранте да изадју на улицу у тренутку када су нижи и средњи слојеви египатског друштва притиснути после више година економских реформи и мера штедње.

Мохамад Али је објавио низ видео снимака у којима тврди да постоји корупција у војсци и влади. Његови снимци инспирисали су друге, који су често носили маске да сакрију идентитет, да објаве сопствене видео снимке о наводним искуствима са корупцијом.

ЕЛ Сиси је одбацио наводе о корупцији као обичне лажи. Египатски председник је више пута упозоравао да протести и демонстрације ризикују да створе хаос који ће пореметити напоре за обнову земље.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси