Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Напад на једног је напад на све” – Новинари морају да чувају леђа једни другима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2019.

Аутор: Ивана Јеремић Извор: Талас

“Напад на једног је напад на све” – Новинари морају да чувају леђа једни другима

Крајем септембра у Хамбургу је одржана једанаеста по реду Глобална истраживачка новинарска конференција (Global Investigative Journalism Conference). До сада најбројнију конференцију посетило је више од 1,500 истраживачких новинара из целог света.

Оно што ме посебно чини срећном је што се међу именима светски познатих медијских кућа и новинара, који су имали могућност да представе своје организације и рад, нашао и велики број истраживачких центара са Балкана.

Након четири дана интензивних радионица на којима су делили своје знање и учили нове вештине, новинари су махом мозгали како да добре примере из праксе примене у својим земљама.

Није тешко погледати видео продукцију Њујорк Тајмса и остати без даха, или се одушевити напредним вештинама истраживања тима који чини Белингкет.

Ипак, много већи утисак на мене су оставиле приче новинара који раде у практично немогућим условима у којима се суочавају са свакодневним претњама, физичким нападима, хапшењима и финансијским притисцима.

Иако се чини да тренутно живимо у времену у којем би се претходна реченица практично могла применити на било коју државу и било које место на планети, ипак постоје они који су у далеко незавиднијој позицији од осталих. Неки од њих извештавају из конфликтних подручја, а неки су угрожени јер се новинарством баве у ауторитарним земљама у којима је једини закон – закон воље вође и његових савезника.

Један од таквих случајева је и Maria Ressa, новинарка и кооснивач филиипинског онлајн портала Rappler. Оно што је 2011. почело као Фејсбук страница, убрзо је постало један од најбитних медија у том делу света, и последња брана слободе извештавања на Филипинима. Данас Rappler има више од 100 новинара и поред класичног новинарства ради и проверу чињеница (fact-checking) за Фејсбук у оквиру борбе против лажних вести.

Ко је Maria Ressa – Дутертеова ноћна мора?

Иако је прича о Rappler-у “success story” када је у питању кредибилитет и број читалаца, са друге стране сукоб са председником Филипина – Родригом Дутертеом, могао би Ресу коштати слободе.

Након што је Дутерте у јавности оптужио  да шири лажне вести под утицајем страних интересних група, 2017. године филипинска комисија за хартије од вредности започела је шестомесечну контролу у којој је захтевано стотине докумената. Иако је комисија донела одлуку да се Rappler одузме дозвола, Апелациони суд је поново случај вратио комисиији, након чега је Влада Филипина започела истрагу због утаје пореза. (Да ли примећујете сличност са неким од случајева у Србији?)

Оптужница је против Ресе подигнута крајем 2018. године, а након што је положила кауцију, пуштена је да се брани са слободе. Ипак, недуго затим, у фебруару 2019. против ње и Rappler-a подигнута је још једна оптужница због наводне сајбер клевете у причи о филипинском бизнисмену објављеној 2012. године.

Реса је након тога поново ухапшена, али је плаћањем кауције поново успела да се нађе на слободи.

Реса и њене колеге тврде да су једини разлог за ове оптужбе њихове приче, а цео процес политички притисак како би престали да раде свој посао. Због свог доприноса новинарству нашла се и на листи новинара које је ТИМЕ сврстао у личности године 2018.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси