Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осумњичен за одавање пословне тајне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2019.

Аутор: З. Радовановић Извор: Данас

Након хапшења А. О, узбуњивача, о улози оца министра полиције Бранка Стефановића у трговини оружјем

Осумњичен за одавање пословне тајне

Отац министра унутрашњих послова у Влади Србије Небојше Стефановића – Бранко поново је у центру пажње домаће јавности. Медији су, наиме, објавили да је ухапшен А. О, радник „Крушика“ који је новинарима доставио податке о повлашћеном статусу компаније ГИМ, чији је Стефановић сениор представник при куповини и потоњем извозу мина, граната и других „Крушикових“ производа, а које је, према расположивим подацима, куповао јефтиније и од државног извозника наоружања и војне опреме – фирме Југоимпорт СДПР.

Уместо да се поступак, због евентуалног сукоба интереса и могућег наношења штете ваљевској фабрици, која је тренутно у више него незавидној ситуацији, поведе против Бранка Стефановића, ухапшен је узбуњивач из „Крушика“.

Како пише БИРН, у среду, 18. септембра, између два и пола три по подне наоружани специјалци у џиповима ушли су у круг фабрике наменске индустрије „Крушик“ у Ваљеву и одмах се упутили у канцеларију диспечера у производњи А. О, иначе ИТ стручњака.

На лицу места одузели су му пословни рачунар, а затим га одвели у стан где су запленили његов приватни компјутер као и екстерне меморије које су пронашли. Претрес стана трајао је до 18.30 када је А. О. пребачен за Београд. Одређен му је притвор од месец дана, а хапшење је уследило три дана након што је сајт Армс воч објавио текст о извозу оружја у Јемен и наводној улози оца министра у том послу. Овом темом су се бавили и поједини домаћи медији.

Љубисав Радосављевић, адвокат приведеног узбуњивача, изјавио је за БИРН да се његов клијент добро осећа. Тужилаштво га терети за одавање пословне тајне, а по Кривичном закону може да добије од две до 10 година затвора. Упитан због чега се ћути о хапшењу, чак и након што су медији успели да сазнају да се А. О. већ 20 дана налази у притвору, рекао је да није хтео о томе да прича. „Ја сам професионалац, већ 30 година сам у адвокатури, а по мени ту нема ничега“, рекао је Радосављевић.

Велика прашина минулих дана била се подигла и поводом информације да је Бранко Стефановић добио дозволу и за производњу оружја. У делу неупућене јавности одмах је протумачено да ће Стефановић сениор, колико сутра, да почне да производи пушке, аутомате, митраљезе и друго пешадијско наоружање и да га потом продаје широм света. Познаваоцима ове проблематике знано је, међутим, да од тог посла нема ништа и да не само Бранко Стефановић, него ни било који други српски трговац оружјем нема ни теоретских шанси, без обзира на то колико новца има, да постане озбиљнији и међународно кредибилан произвођач пешадијског наоружања.

Држава Србија већински је власник водећих фабрика групације Одбрамбена индустрија Србије (чине је Застава, Крушик, Први партизан, Слобода из Чачка, Милан Благојевић из Лучана, Прва искра из Барича…) Иако је извоз наменске индустрије значајан, стање у неким фабрикама је проблематично. Губици „Заставе оружја“, према последњим званичним информацијама из те фабрике, премашили су 30 милиона евра, док је дуг фабрике достигао 17 милијарди динара. Ваљевски „Крушик“ је такође у више него незавидној ситуацији: Губици су премашили 40 милиона евра, фабрика ради са 20 одсто капацитета, а због дугова поједини добављачи су престали да им испоручују репроматеријал и делове. Синдикат „Крушика“ недавно се поводом стања у тој фабрици обратио и председнику Србије Александру Вучићу, али им он, колико је познато, ништа није одговорио.

Реакције на хапшење

Савез за Србију, Странка модерне Србије, Демократска странка Србије, Народни слободарски покрет Мирослава Паровића осудили су хапшење А. О. и затражили су његово хитно ослобађање. Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић је изјавио да „Вучићев режим штити страначке и породичне војне лиферанте са стотинама хиљада евра у руксаку док се они који бране правду хапсе“. Бивши повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић сматра да разлог хапшења ИТ стручњака из „Крушика“ представља нелегитиман притисак на узбуњиваче. Пуштање А. О. траже и новинарска удружења УНС и НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси