Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд: Виши суд поново да одлучи о притвору узбуњивачу из Крушика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2019.

Извор: Инсајдер

Апелациони суд: Виши суд поново да одлучи о притвору узбуњивачу из Крушика

Апелациони суд у Београду укинуо је решење Вишег суда о одређивању притвора ИТ стручњаку из фабрике "Крушик" А.О, који је наводно био новинарски извор за објављивање информације о пословима са извозом оружја, а који се доводе у везу са оцем министра полиције Небојше Стефановића. Како каже портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић за Инсајдер, одлука о укидању решења донета је због битних повреда одредби кривичног поступка, а предмет је враћен првостепеном суду на поновно одлучивање.

Подсетимо, како је јавност тек јуче званично сазнала А.О. налази се дуже од 20 дана у притвору. Његов адвокат Љубисав Радосављевић јуче је за БИРН рекао да се он сумњичи за одавање пословне тајне додајући да су разлози за притвор бесмислени.

"Дечко је све признао да је то радио и ту нема разлога за притвор. Зато се судија и усмерио према томе и одредио кућни притвор. А тужилац се жалио на ту одлуку, али тужилаштво увек то ради“, навео је адвокат Радосављевић.

Он је тада рекао и да је образложење о преиначењу одлуке у затворски притвор штуро написано и да је он на одлуку о притвору поднео жалбу Апелационом суду у Београду.

Пуштање А.О, кога су окарактерисали узбуњивачем, затражила су још јуче новинарска удружења, а синоћ је одржан и скуп подршке испред зграде Централног затвора у Београду.

Прве информације о хапшењу А.О. објавио је пре неколико дана недељник НИН.

Како је навео тај недељник, до притварање је дошло након објављивања текста о трговини оружјем на међународном порталу Армс воч, како би се утврдило на који су начин компромитујући документи дошли до новинара.

Како је оружје куповано по повлашћеним ценама

Прве информације о пословању Бранка Стефановића, оца министра полиције са оружјем, појавиле су се још прошле године. О њима је писао недељник НИН, а БИРН је у новембру 2018. објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије.

Причу је актуелизовао специјализовани међународни портал „Армс Wатцх”, који је 15. септембра писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Руководство Крушика је у уторак 16. септембра демантовало наводе из тог текста. На прво читање тог демантија заиста се могао стећи утисак да ГИМ није био повлашћен. Проблем је, међутим, у томе што је Крушик, како је навео БИРН, свесно прећутао кључне податке из других уговора које су скапали са ГИМ-ом и СДПР-ом који показују потпуно другачију слику.

БИРН је потом објавио текст у којем су приказани подаци из додатна три уговора који откривају да је Крушик "манипулисао упоређивањем цена различитих верзија мина како би се поткрепила тврдња да ГИМ није био у повлашћеном положају приликом куповине, док је заправо предузеће повезано са оцем министра полиције набављало мине по нижим ценама од конкуренције".

Крушик је навео да они не продају „своја средства по унифицираном ценовнику као што раде малопродајни, трговински ланци, већ се сваки случај, односно захтев, посебно третира".

"То конкретно значи да ми једном истом купцу не продајемо робу увек по истим ценама. Наравно, исто важи и када се ради о различитим купцима", одговорили су у Крушику.

Наводе да је компанија која се доводи у везу са Бранком Стефановићем имала повлашћен положај приликом куповине оружја од "Крушика", министар Стефановић је негирао.

"То је потпуна измишљотина да је имао повлашћен положај, коју је демантовао и Крушик и Министарство одбране, значи две озбиљне институције, показујући конкретно, значи они нису рекли паушално, они су навели због чега је то измишљотина и навели су колико је нетачно да је било ко уопште, не једна фирма, било која фирма имала повлашћен положај у односу на државу. Никада ниједна. Не желим више да одговарам на питања", рекао је Стефановић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси