Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшени радник Крушика за једне узбуњивач, за београдске таблоиде – шпијун
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2019.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Ухапшени радник Крушика за једне узбуњивач, за београдске таблоиде – шпијун

У штампаном издању Српског телеграфа вест о Александру Обрадовићу из Ваљева који је ових дана постао познат јавности јер је ухапшен због наводног одавања пословних тајни почиње са „Није узбуњивач, сумња се на класичну шпијунажу“. Пишу и да су то „нове информације о хапшењу радника Крушика“. Међутим, оно за шта се на први поглед чини да су подаци из истраге, заправо су ставови невладине организације блиске властима - Националне авангарде.

За Курир, Српски телеграф, Ало и друге провладине таблоиде узбуњивач из Крушика око ког се ових дана подигла јавност у Србији - постао је шпијун. Провладини медији заправо су цитирали представнике невладине организације Национална авангарда за које су медији раније писали да су блиски управо полицији, односно министру Небојши Стефановићу чији се отац Бранко нашао у средишту афере о трговини оружјем.


„Удружење је позвало све релевантне актере да се уздрже од паушалних напада на сектор безбедности и да покажу бар мало поверења у наше институције“, преносе медији делове саопштења Националне авангарде.

„Безбедност наменске индустрије Србије представља значајно питање националне безбедности Србије, јер овакви поступци угрожавају војну индустрију, утичу на њен пад и престајемо да будемо кредибилни у свету војне индустрије“, наводе се у саопштењу речи Филипа Пејковића, представник удружења Национална авангарда.

Ово удружење тврди да је Обрадовић признао кривично дело одавања војне тајне. Међутим, тужилаштво Обрадовића сумњичи за одавање пословне, а не војне тајне.

У текстовима провладиних медија који преносе саопштење Националне авангарде ипак нема додатних информација о овом случају - пре свега чињеници да је захваљујући Обрадовићу јавност по први пут сазнала да је ваљевска фабрика Крушик сарађивала са београдском фирмом ГИМ и то преко Бранка Стефановића, те да је ГИМ од Крушика куповао оружје по ценама нижим него што га је куповао државни СДПР.

Национална авангарда основана је у мају 2017, а у медијима се у последње време углавном појављују као критичари опозиције.

Пре само неколико дана, министар полиције Небојше Стефановић отворио је конференцију о националној безбедности Србије, коју организује управо ово удружење.

Никола Вујиновић који је према подацима Агенције за борбу против корупције заступник удружења, истовремено ради и у Регионалној агенцији за развој и европске интеграције Београд чији су оснивачи Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Како је прошле године писао Н1, члан Националне авангарде Душан Сузић, у својству саветника, заједно са председником Вучићем и министрима био је у званичној посети Турској. Поред Сузића, и Иван Ристић на Фејсбук профилима чланова Авангарде помиње се као запослени у МУП-у. Међутим, у том министарству су за Н1 тада рекли да на списку запослених тих имена нема.

Подсетимо, јавност је постала заинтересована за догађања у Крушику када је Бирн прошле године објавио да је Бранко Стефановић, отац актуелног министра полиције, посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије, као представник приватне фирме ГИМ.

Недавно је бугарски портал Arms Watch писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР, као и да је то оружје на крају завршило у рукама Исламске државе у Јемену.

У интервју за Бирн по изласку из притвора Александар Обрадовић из Ваљева објаснио је да му је једини мотив био да јавност сазна за корупцију у Крушику, као и да није износио војне тајне.

„У Крушику је скинута ознака војна тајна, она не постоји. Постоје документа која усваја Надзорни одбор и она носе ознаку строго поверљиво. То су одлуке које се тичу, на пример, позајмица. Мене су занимала само документа која се тичу корупције“, рекао је Обрадовић за Бирн.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси