Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Н1 и Вук Цвијић добитници награде "Душан Богавац" за етику и храброст
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

ТВ Н1 и Вук Цвијић добитници награде "Душан Богавац" за етику и храброст

Жири новинарске награде "Душан Богавац", која се додељује за етику и храброст, одлучио је да овогодишњи добитници тог признања буду редакција Телевизије Н1 и новинар недељника НИН Вук Цвијић.

Како се наводи у образложењу, редакција ТВ Н1 својим програмом уживо, информативним емисијама, репортажама и истраживачким прилозима већ годинама де факто обавља посао Јавног медијског сервиса Србије.

"Све оно што је по Закону о јавним медијским сервисима обавеза РТС-а и РТВ-а, дакле истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информисање, као и поштовање професионалних стандарда и новинарског кодекса, заступљено је у емисијама ТВ Н1", наводи се.

Такође се додаје да то што редакција, упркос претњама, притисцима и угрожавању безбедности својих новинара, не мења уређивачку политику сведочи о етици и храбрости тог медија.

Што се тиче Цвијића, њему је награда додељена зато што се већ две деценије бави осетљивим темама из области криминала и корупције, за шта је у Србији потребна велика храброст.

"Цвијић се у својим истраживачким причама бавио не само најопаснијим припадницима домаћег криминала и прљавог бизниса, него је разоткривао и корупцију у обавештајним службама и врховима власти. Због тога је често био у неприлици: прислушкивали су га, обили су му кола и украли компјутер, а због писања о Станку Суботићу годинама је на мети провладиних медија", наведено је у образложењу.

Ове године у ужем избору за награду били су и Маја Павловић (Канал 9), Тамара Грујић (РТС), Гордана Бјелетић (Јужне вести), БИРН и редакција "Чачанских новина".

Жири је радио у саставу Татјана Лазаревић (КоССев), Бранко Чечен (ЦИНС), Стеван Дојчиновић (КРИК), Жељко Бодрожић (НУНС) и Филип Младеновић (Фондација "Душан Богавац").

Церемонија доделе новинарске награде "Душан Богавац" за етику и храброст одржаће се у среду, 23. октобра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси