Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извршни продуцент Н1 Београд о нападима: Епицентар кампање је у Председништву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2019.

Извор: Данас

Извршни продуцент Н1 Београд о нападима: Епицентар кампање је у Председништву

“Епицентар у ком се ствара негативна слика о Телевизији Н1 налази се на Андрићевом венцу и немам никакву сумњу да је то Председништво Србије”, каже у разговору за Глас Америке Игор Божић, извршни продуцент београдске испоставе тог регионалног медија.

Телевизија Н1 регистрована је у Луксембургу – а њено београдско представништво у Србији засновано је као продукцијска група у власништву компаније „Адриа њуз“.

Игор Божић указује да Телевизија Н1 поседује европску лиценцу за емитовање, као и да својим радом не крши ниједан закон државе Србије – што је, подсећа, потврдила и премијерка Србије Ана Брнабић у једној од скупштинских расправа, пише Глас Америке.

Ипак, страни капитал у том медију, део јавности у Србији, као и сами представници власти, често користе као оруђе за дискредитацију новинара и извештавања Телевизије Н1. Учестале су, наводне спонтане кампање, којима се тражи њено протеривање из Србије – чије методе имају елементе застрашивања. Тако су у понедељак непознате особе са хируршким маскама на лицима пред зграду Н1, у београдском насељу Нови Београд, истресле летке са поруком „Република Србија довиђења. Добродошли у Луксембург“. Особе су се потом одвезле аутомобилом паркираним у близини.

О Н1 су у неколико наврата највиши државни званичници говорили као о „америчкој телевизији“ – попут председника државе Александра Вучића, или пак „ЦИА – Н1“, алудирајући на америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА) што је била формулација Небојше Стефановића, једног од потпредседника Владе Србије, министра унутрашњих послова и високо рангираног функционера владајуће Српске напредне странке – чији је шеф уједно и председник државе.

Новинари Н1 више пута били су на мети директних претњи и притисака – на шта су упозоравали међународни посматрачи области медија – тражећи да се са том праксом прекине.

“Из Председништва Србије иде свака кампања и то је потпуно јасно. И све изјаве и све информације, незваничне, па чак и званичне. Заправо, можете да видите слику по којој таблоиди раде и како се председникове апстракције и мишљења прихватају код таблоида који су њему верни. Тако да је све јасно“, каже у разговору за српски сервис Гласа Америке Игор Божић.

На питање новинара Гласа Америке да ли има на уму неку конкретну особу из Председништва Србије, Божић одговара: „Онај који води Председништво Србије – то је Александар Вучић“.

„Ова власт, као и све, али ова нарочито, осетљива је на било коју врсту критике. И ту критику мора да оправда тако што ће је напасти и образложити свом бирачком телу или јавности. У нашем случају они виде то, ја бих рекао, да је то оправдавање њихових грешака затрпавањем гомилом полуинформација – или да кажемо спинова због којих они покушавају да скрену пажњу целој јавности да смо ми непријатељи власти. Што је потпуни нонсенс. Нити смо икада планирали да будемо непријатељи власти – али смо планирали да се бавимо својим послом. Онда су они покушали да целу ствар преокрену тако да нас скоро од првог дана представе као политичке противнике. Што је најлакши начин да се одбраните од неког извештаја који није позитиван по власт. Свесно је власт од нас правила политичког опонента и на тај начин покушава да се оправда за све оно што може да се чује код нас“, указује Игор Божић.

Цео интервју прочитајте на порталу Глас Америке.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси