Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осуде напада на новинарку РТС-а Оливеру Јовићевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2019.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

Осуде напада на новинарку РТС-а Оливеру Јовићевић

Твит који је објавио председник ПСГ Сергеј Трифунвић на рачун уреднице и водитељке РТС-а Оливере Јовићевић, наишао је на бројне осуде у јавности.

Удружење новинара Србије оценило је да Трифуновића увреде представљају радикализацију обрачуна политичара са новинарима и позива политичке странке, Повереницу за заштиту равноправности и новинарске и невладине организације да стану у заштиту достојанства Оливере Јовићевић.

Увреде је осудило и Независно удружење новинара Србије. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила да учестале сексистичке опаске, увреде и омаловажавање жена показују да код појединаца постоји одсуство свести о одговорности за јавно изговорену реч.

"Дискриминација по било ком основу је забрањена законом, а политичари имају посебну одговорност и недопустиво је да износе било какве дискриминаторне, увредљиве и омаловажавајуће ставове", навела је Повереница. 

Потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић поручио је да, иако новинарка Оливера Јовићевић није члан те странке, напредњаци бране неприкосновено право на достојанство сваке жене у Србији и да ће бранити сваку суграђанку од напада.

Потпредседница Владе и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић осуђује све нападе на новинаре и медије, и каже да је добро да су увреде које је упутио Трифуновић осудили НУНС и УНС, јер су тиме показали да је недопустиво да се политичари на овакав начин обраћају новинаркама.

"Можете да се не слажете с тим како неко ради свој посао, али немате право никог да вређате. Нажалост, није први пут да политичари из опозиције користе најпримитивнији сексистички речник кад су у питању жене, а то што је Сергеј Трифуновић тек недавно ушао у политику не чини га мање одговорним за јавно изнете ставове", каже Михајловићева, која је и председница Координационог тела за родну равноправност.

На речи Трифуновића реаговали су и потпредседници СНС-а Марија Обрадовић, Миленко Јованов, као и члан Председништва СНС-а Владимир Орлић.

Актив жена Покрета социјаилста саопштио је да оштро осуђује, како наводе, простачке увреде које је на рачун новинарке РТС-а изнео Сергеј Трифуновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси