Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амбасаде Финске и Немачке: Нисмо утицали на дискриминацију медија у ветропарку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2019.

Извор: Н1

Амбасаде Финске и Немачке: Нисмо утицали на дискриминацију медија у ветропарку

Амбасаде Немачке и Финске оградиле су се од одлуке да се новинарима Телевизије Н1 и Ал Џазире прошле недеље забрани извештавање са отварања ветропарка Чибук 1. Амбасаде обе земље су у одговору на писмо Југослава Ћосића, директора програма ТВ Н1, навеле да су њихове државе или компаније мањински власници и да нису имале утицај на доношење одлуке о забрани и истакле подршку слободи медија у Србији.

"Ми се противимо дискриминацији медија и жалимо због чињенице да је забрањено извештавање са тог догађа двема телевизијским екипама. Са друге стране, молим вас да имате на уму да је финска инвестиција у ветропарк Чибук 1 мањинска. Према томе, финска страна није учествовала у односима са медијима за отварање", наводи се у одговору финског амбасадора у Београду Југославу Ћосићу.

Амбасада додаје да Финска даје снажну подршку медијским слободама у Србији.

Слично образложење стигло је и из Амбасаде Немачке у којем се наводи да је компанија KfW DEG мањински инвеститор у пројекту и да као таква ни она ни влада Немачке не учествују у свакодневним одлукама, укључујући питање медија, у управљању компаније која управља ветропарком Читлук 1.

"Став Савезне владе по питању важности слободе штампе је непромењен. Објаснили смо своју позицију у погледу ситуације у Србији више пута, а недавно је и амбасдор Шиб то поновио у интервјуима на Н1 и ТВ Прва", пише у одговору немачке амбасаде.

Подсетимо, екипама телевизија Н1 и Ал Џазире било је забрањено да присуствују свечаном отварању највећег ветропарка у Србији, Чибук 1 у Мраморку код Ковина, иако су дошле на позив који је стигао из Председништва Србије. Образложење забране, које је изнео и председник Александар Вучић, било је да је то одлука инвеститора - компаније Масдар из Абу Дабија и амбасадора Уједињених Арапских Емирата.

Према информацијама Н1, компанија DЕG, која је 100 одсто у власништву владе Немачке, сувласник је ветропарка Чибук са уделом од 10 одсто, док је финска приватна компанија Тaaleri, коју делимично и посредно подржава влада Финске, сувласник ветропарка са уделом од 30 одсто.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси