Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилац одбио предлог одбране, узбуњивач из Крушика остаје у кућном притвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2019.

Извор: Н1

Тужилац одбио предлог одбране, узбуњивач из Крушика остаје у кућном притвору

Поступајући тужилац за високотехнолошки криминал није се сагласио са предлогом браниоца радника "Крушика" Александра Обрадовића за укидање мере забране напуштања стана уз електронски надзор (кућног притвора), речено је за Н1 у Вишем суду у Београду. У суду објашњавају и да ова мера може да траје док за то постоји потреба, а да се њена оправданост преиспитује на свака три месеца, за разлику од притвора када се редовна контрола врши на сваких 30 дана.

Подсећају да је решењем судије од 20. септембра, Обрадовићу одређена мера забране напуштања стана, која може трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правоснажности пресуде, односно до упућивања окривљеног у завод за извршење кривичних санкција, али најдуже док не истекне време издржавања казне изречене у првостепеној пресуди.

Ова одлука је, наводе у суду, потврђена решењем кривичног ванпретресног већа овог суда 14. октобра.

У суду објашњавају и да нису обавезани да одлучују о предлогу браниоца за укидање мере кућног притвора.

Бранилац Александра Обрадовића, Владимир Гајић, изјавио је за Н1 да без обзира што суд није дужан да одлучи о предлогу одбране, то не значи да му је забрањено да одлучује, баш као што одбрана има право да у сваком тренутку постави предлог за укидање мере забране напуштања стана.

"Ово саопштење Вишег суда у Београду, као и чињеница да су Апелациони суд у Београду и Ванрасправно кривично веће Вишег суда у Београду тек након скоро две недеље од изјављене жалбе против одлуке о притвору одлучивали истога дана, само говори у прилог сумњама да правосудним органима диригује извршна власт", наводи Гајић

"Ја сам и у разговору за најновији број НИН-а , новинару Вуку Цвијићу, указао на чињеницу, да Виши судом у Београду и даље управља судија Александар Степановић као његов председник и поред тога што је у међувремену аванзовао преко Апелационог до Врховног Касационог суда у Београду искључиво захваљујући опште познатој чињеници да је друг са факултета председника Републике што му је омогућило унапређења иако није судио ни у једном предмету у било којем од ових судова, да би данас био главни кандидат за председника Врховног касационог суда Србије", додаје Гајић.

Додао је и да нема ни трунку сумње да су правосудни органи у случају Александра Обрадовића под командом извршне власти.

Подсетимо, Обрадовић је 18. септембра 2019. године ухапшен на свом радном месту у фабрици наменске индустрије у Ваљеву под сумњом да је починио кривично дело одавање пословне тајне, јер је новинарима доставио документацију из које се види да је фирма ГИМ коју је заступао Бранко Стефановић - отац министра унутрашњих послова Србије, по повлашћеним ценама куповала оружје из Крушика.

Јавност три недеље није била обавештена да је Обрадовић ухапшен, све док недељник НИН 10. октобра 2019. године није објавио прву незваничну информацију након које је БИРН објавио детаље о случају.

Одлуком Вишег суда у Београду узбуњивач је 14. октобра, после три седмице проведене у затвору, пребачен у кућни притвор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси