Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александар Обрадовић: Асанж из Крушика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2019.

Аутор: Зоран Радовановић Извор: Данас

Александар Обрадовић: Асанж из Крушика

Џулијан Асанж или Едвард Сноуден. Према ономе за шта га власти оптужују, пре српска верзија чувеног оснивача Викиликса, који је „проваљивао“ строго чуване тајне моћних корпорација и влада водећих светских сила и због тога завршио у дугогодишњем „кућном притвору“ у Амбасади Еквадора у Лондону.

Ради се, наравно, о Александру Обрадовићу раднику и узбуњивачу из ваљевског „Крушика“, којег је БИА, пре неких месец дана, ухапсила под сумњом да је медијима одавао пословне и војне (!?) тајне ваљевске фабрике, због чега је више од 20 дана провео у притвору у Централном затвору у Београду, из којег је, под притиском јавности, почетком седмице пребачен у кућни притвор.

О чему је то тако тајновитом Обрадовић обавестио јавност да је морао да буде ухапшен? Обрадовић је у обраћању јавности, јер није имао коме другом, рекао оно што бољи познаваоци домаћег и међународног оружарског бизниса знају већ одавно, а то је да су кадровску и пословну политику у кључним фабрикама домаће војне индустрије, уз подршку шефа БИА Братислава Гашића, преузели моћни трговци оружјем.

Такво пословање у Крушику је, према наводима Обрадовића, „патентирано“ након што је, 2014. за генералног директора „Крушика“ доведен напредњачки анонимус Младен Петковић, а за последицу је имало финансијско – производни колапс ваљевске фабрике. Дугови и губици Крушика мере се десетинама милиона евра, фабрика ради тек са 20 одсто капацитета, више од 2.000 радника на одређено време страхује од губитка посла, плате се исплаћују уз помоћ државе…

Александар Обрадовић је, на примеру „Крушика“, први који је јавно проговорио о развлачењу и букваном уништавању домаће војне индустрије, најстарије и највиталније индустријске делатности „у Срба“, која је, од давне 1853, кад је у Крагујевцу основана Тополовница, преживела и тадашње и потоње окупаторе, режиме и власти, а да ли ће ову „напредну“ и њене пословне партнере – остаје да се види.

– Вучић и Вулин су знали шта се дешава у Крушику, јер су их синдикалци обавештавали о томе, рекао је Обрадовић нашем листу.

Извори Данаса у Крушику потврђују те наводе. „Вучићу, Ани Брнабић, министру Александру Вулину и члановима фабричког Наџорног одбора писали смо и о комплетној ситуацији у Крушику обавестили их још почетком августа. Нико ни прстом није мрднуо, а камоли нешто предузео“, тврде наши саговорници у ваљевској фабрици.

Обрадовић је по образовању економиста и рођен је 28. фебруара 1979. у Ваљеву, од оца Добривоја и мајке Милијане, која је до 2014. била финансијски директор у Крушику. Има осмогодишњег сина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси