Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Златно перо" Миодрагу Илићу, Гојку Раичевићу и Зорану Шећерову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2019.

Извор: РТВ

"Златно перо" Миодрагу Илићу, Гојку Раичевићу и Зорану Шећерову

Друштво новинара Војводине уручило је награде "Златно перо" тројици колега које су својим вишегодишњим ангажманом дале значајан допринос новинарству на српском језику. Овогодишњи добитници признања су Миодраг Илић, Гојко Раичевић и Зоран Шећеров, а повеље и златна пера уручена су им на свечаности у Архиву Војводине.

Први добитник "Златног пера" је Миодраг Илић, новинар, публициста, педагог, преводилац и драмски писац.

У свом виешедеценијском раду, писао је позоришне критике, као и фељтоне, чланке и есеје о питањима културе, а као телевизијски аутор реализовао је више запажених документарних серија истраживачког жанра, од којих су две преточене и у књиге ("Медијске империје" и "Quo vadis, свете?").

Снимајући документарне ТВ емисије, у 16 земаља интервјуисао је близу 150 истакнутих интелектуалаца, филозофа, научника и политичара, међу којима су Чомски, Бжежински, лорд Овен, Бил Клинтон, Лоренс Иглбергер и други.

Међу Илићевим публикацијама значајним за новинарску професију су књиге "Телевизијско новинарство", "Рађање телевизијске професије", као и фељтони "Атоми за живот или смрт", "Игре кажњене смрћу" и други.

Обраћајући се у име награђених, Илић је поручио да је његова жеља да млади новинари не буду, како је рекао, "држачи микрофона и преписивачи текстова са интернета" већ да аутентичношћу, храброшћу и истином бране своју професију.

Други добитник признања ДНВ "Златно перо" је новинар из Црне Горе, из Подгорице, Гојко Раичевић.

У образложењу Управног одбора Друштва новинара Војводине наводи се да Раичевић, као оснивач и уредник информативног интернет портала "IN4S" више од деценију доприноси остваривању професионалних, али и демократских идеала међу којима су најважнији људска права и слобода медија.

"Правовременост, садржајност, а посебно истицање оних појединости из јавног и политичког живота читавог региона које нису на листи интересовања, такозваних, "мејнстрим" медија, водећа су обележја уређивачке политике портала који је пре 11 година покренуо Раичевић", напомиње се у образложењу награде.

Трећи добитник "Златног пера" је спортски новинар Зоран Шећеров.

Био је стални сарадник, уредник и водитељ спортских емисија на Телевизији Београд, ТВ Политика, ТВ Арт и ТВ СОС канал, а био је и гост коментатор на свим значајнијим телевизијама у земљи.

Његови текстови обједињени су и на страницама "Спорта", "Спортског журнала", "Аса", "Вечерњих новости", "Политике Експрес" и многих других новина широм бивше Југославије.

Извештавао је са Олимпијских игара у Сарајеву и Калгарију и аутор је више публикација у области спорта.

"Златна пера" уручили су председник и потредседник Друштва новинара Војводине, Петар Кочић и Жељко Савић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси