Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информативна служба оптужила Данас и Блиц за харангу против Цркве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2019.

Аутор: Јелена Тасић Извор: Данас

Став Синода о (не)сазивању Сабора саопштиће портпарол СПЦ, кажу у црквеном врху

Информативна служба оптужила Данас и Блиц за харангу против Цркве

Став Светог архијерејског синода о захтеву двадесетак владика да се сазове јесење заседање Сабора биће под ембаргом док га не саопшти члан „црквене владе“ и портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић), незванично је речено Данасу у „црквеном врху“ после јучерашње синодске седнице.

Синод није заседао две недеље од подношења захтева за сазивање Сабора који уручен патријарху Иринеју, председавајућем „црквене владе, у манастиру Жича, на почетку централне прославе осам векова самосталности СПЦ. Незваничне прогнозе црквених извора су да од Сабора највероватније неће бити ништа.

До закључења овог издања нашег листа владика Иринеј бачки није се огласио поводом евентуалног (не)одржавања јесењег или ванредног Сабора, али је Информативна служба СПЦ, чији је он „шеф“, оптужила јуче Данас и Блиц за „харангу против Цркве“.

Информативна служба је саопштила да „све учесталији написи у таблоиду Блиц и дневнику Данас опомињу да је, у низу непрестаних медијских напада на СПЦ, у току досад најамбициознија кампања против наше Цркве у последње три деценије“.

У саопштењу се тврди да су „мете клеветничке кампање само наизглед српски патријарх и поједини епископи, а да је крајња намера слабљење позиције законитих црквених власти и органа – у првом реду Патријарха и Светог Синода, да то више саблазне народ, а ослабе и разједине СПЦ, како би она постала плен онима који праве хаос у васељенском Православљу и продубљују расколе, најпре у Украјини, а затим редом“.

Информативна служба СПЦ сматра да је реч о „актуелној медијској спин-офанзиви у којој је истакнут низ лажних питања и тобожњих проблема, као што су обим прославе осам векова аутокефалности СПЦ, одликовања уручена председнику Србије и српском члану председништва БиХ и тако даље и томе слично“.

Позивајући се на „упућене“ Информативна служба СПЦ, „оправдано претпоставља“ да је реч о плаћеним кампањама за које помиње „петоцифрене износе у еврима за сваки појединачни текст“. „Примењена је техника испробане школе медијског спиновања и манипулације, истоветна или веома слична оној из деведесетих година прошлог столећа која је примењена у случајевима Маркале и Рачак пред бомбардовање РС и Србије“, оцењују у Информативној служби СПЦ.

У саопштењу се „тврди да овакве пикантерије, настале тенденциозним читањем интерне службене преписке међу Црквама, нису могли пронаћи у штампи или у литератури, где их није ни било, него су их добили од својих инсајдерских информатора који и знају и не знају шта раде, зависи од тога како се гледа“.

Листа незадовољстава

Као што је Данас већ писао, потписници „жичког“ захтева Синоду траже да се спроведе одлука мајског Сабпра о сазивању јесењег саборског заседања. Ова група српских владика незадовољна је централном прославом јубилеја СПЦ, неспровођењем саборских одлука о наставку дијалога са „делом Цркве у Северној Македонији која је у расколу“, као и због „нетачног и преформулисаног званичног саопштења мајског Сабора“. Они траже ново оглашавање Сабора СПЦ о КиМ, као и саборску расправу о територијалном ограничавању Устава СПЦ у Северној и Јужној Америци. Траже да се на Сабору размотре спорне синодска одлуке о смени двојице предавача Богословског факултета Београдског универзитета – епископа западно-америчког Максима (Васиљевића) и Марка Вилотића, као и додела највишег црквеног признања председнику Србије Александру Вучићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси