Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локални портали: Грађани цене кредибилно новинарство на локалу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2019.

Аутор: Ј. З. Т. Извор: Данас

Панел дискусија посвећена локалним медијима "Јаки локални медији - Јака Србија" на штанду листа Данас на Медиа маркету

Локални портали: Грађани цене кредибилно новинарство на локалу

Локални медији су потребни упркос глобализацији и дигиталном добу које брише границе између локалног и глобалног. Грађани цене локално кредибилно новинарство, али поставља се питање одрживости.

Ово је закључак данашње панел дискусије посвећене локалним медијима на штанду листа Данас на Медиа маркету у којој су учествовали Никола Лазић са портала Бујановачке, Миљко Стојановић из Гласа Зајечара, Драган Петковић из Јужних вести, Стојан Марковић из Озон пресс-а и Никола Јовановић из агенције Бета.

– Јужне вести се можда разликују по величини, али се не разликују од оних који су одлучили да остану медији, да буду доследни након приватизације. Локални медију су медији који су у тесној ситуацији, они у просеку имају два запослена, буџете од 10 – 15 хиљада евра, рекао је Петковић.

Према његовим речима, такви локални медији још увек имају утемељење у друштву јер њима људи верују.

“Желе да имају кредибилан садржај, поштују етику и пишу у интересу грађана. Проблематично код локалних медија је да се тешко мењамо и то што живимо у окружењу које није баш пријатељско”, додао је он.

Сматра да локални медији не треба да теже да буду као национални медији али и да је шанса за развој и напредовање ових портала свакако у квалитетном садржају.

– Ми смо имали једну приватизацију која је купила медије да би ојачала политички утицај и онда се са свима који нису део њене мреже бори. Управо је ту и шанса. Кредибилно новинарство је потребно и грађани то препознају. Иако су локални медији мали они имају озбиљан рад са читаоцима, истакао је Лазић и додао да постоји простор и за ојачавање кроз дигитални маркетинг и друге приходе.

Миљко Стојановић са портала Глас Зајечара истакао је да је тај медиј један од два слободна медија у том граду. Поред њега, мишљења је Стојановић то је, такође портал, Зајечар онлајн – „Ми смо два тела, једно срце“.

– Ситуација у којој ми радимо је врло компликована због чињенице да је на власти у Зајечару, коалициони партнер Српске напредне странке, Социјалситичка партија Србије. Они у нама виде непријатеља и партијске активисте, а ми само радимо свој посао и трудимо се да будемо објективни, навео је Стојановић.

Према његовим речима, дешавају се ситуације да зајечарски градоначелник Бошко Ничић свакодневно етикетира њихове новинаре.

– Пошто је Зајечар мали град и пријатељи градске власти нас тако доживљавају, као непријатеље државе. Ми се руковидимо истином. За нас не постоји опозиција и позиција, казао је Стојановић на панелу посвећеном локалним медијима на штанду листа Данас.

Стојан Марковић из Озон прес-а је нагласио да свако ко трага за истинитом информацијом у Чачку долази на тај портал.

– Коментари на нашем сајту су углавном ботовски јер нас они највише прате. И функционери нас прате и много више верују нама него онима који су окренути политици СНС, нагласио је он.

Иако је у Чачку на власти коалиција СНС- СПС, уредник Озон пресс-а сматра да тамо доминира СНС а њихови коалициони партнери се понашају као да су у сенци као и да из те сенке не желе да изађу.

– Муче нас финансије, али и однос коју и власт и опозиција имају према новинарима. Једни желе да управљају свим медијима у Србији, а други да дођу на њихово место, казао је Стојановић и оценио да не препознаје пријатеља на политичкој сцени.

Казао је и да је тренутна власт непресушан избор свакодневних тема за Озон пресс.“Ја се питам шта ћемо кад они оду са власти. Да ли ћемо постати досадан медиј јер око сваки дан направе једни две афере“, додао је он и оценио: „Сигуран сам да ћемо преживети ову власт. Верујем у будућност локалних медија много више него што верујем у будућност било какве страначке функције“.

Озон пресс свакодневно има пуно коментара а добар део них, тврди Стојановић, дају грађани. “Видимо то по стилу писања, препознају се ботови. Имамо комуникацију са грађанима, уколико имају проблем обрате се нама за решавање проблема”.

На то су новинари овог чачанског портала поносни. “Увек постављам себи питања засто локални медиј мора да објави нешто да би надлежни урадили свој посао. Зашто неко мора да их опомиње?”.

Никола Лазић из Бујановачких је истакао да је тај портал јединствен због средине у којој ради.

– Нама који живимо у Бујановцу је најнормалније што живимо са Албанцима. Од избора 2001/2002. године албанске и српске странке су у коалицији. И сада је то случај. С тим што је СНС у опозицији код нас, подсетио је Лазић.

Сматра да су Бујановачке карактеристичан портал и да је њихов основни циљ да се успостави дијалог између Срба и Албанаца: “Да неке ствари које се сад чине несхватљивим постану нормалне”

– Ми се боримо сваки дан са ружним коментарима. Желимо да то престане. Све што се деси на лини Београд – Приштина се опасно рефлектује на југ Србије и имам утисак да је потребна мала варница да све оде до ђавола, нагласио је један од панелиста и уредник портала Бујановачке.

Казао је и да су се при покретању портала људи чудили и распитивали се где их могу купити.

– И даље навикавамо и учимо људе како да отворе наш портал. Подједнако нас читају и Срби и Албанци и функционери и грађани. Грађани и од нас траже да решавамо њихове проблеме, рекао је Лазић и додао да локаним медијима само замера што се много више баве глобалном политиком него свакодневним тамама важним за грађане.

Лазић додаје да се извештавањем националних медија стиче утисак да се људи у Бујановцу убијају.

– То пишу људи који нису видели Албанце. Мене колеге у Врању питају како је у Бујановцу ја кажем нормално. Ми смо у фокусу националних медија само када дође до неког инцидента, сматра он и додаје да за разлику од већине локалних медија+ Бујановачке немају проблем око добијања изјава од локалних функционера “Многи политичари се утркују ко ће пре нешто да каже за Бујановачке и створи се добра полемика корисна за грађане.

Према искуству једног од говорника и новинара Николе Јовановића из агенције Бета сигурно је да постоји потреба за локалним медијима у Србији.

– Дигитално доба је обрисало поделу на локалне и националне медије. Постоји само добра прича. Локалне приче постају значајне јер велики медији немају толико дописника него се ослањају на добре локалне медије. Да смо имали локалну причу из Крушика било би тешко сакрити такав инцидент, сматра Јовановић.

Учесници панела сагласни су да је пројектно суфинансира постало бесмислено као и да је тешко говорити о одрживости независних локалиних медија.

– Пројектно суфинансирање се претворило у своју супротност. Претворило се у финансирање медија који подржавају власт. Битно је да имате добар, атрактиван садржај, казао Стојановић из Озон прес-а.

Такође сматрају да помака има али и да се мора изменити окружење да би то све било одрживије. „На нама да искористимо све могућности, на пример дигитални маркетинг“, казао је Петковић из Јужних вести.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси