Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС: Србија не верује „Данасу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 11. 2019.

Извор: РТС

РТС: Србија не верује „Данасу“

Радио-телевизија Србије реагује на текст у дневном листу „Данас“ у којем се подаци из истраживања о поверењу у медије у региону тумаче на таблоидан начин.

Редакција „Данаса" је на делу показала зашто је сматрају „опозиционим таблоидом". 

„Данас" цитира податке из истраживања фондације „Конрад Аденауер" у коме се каже да 33 одсто грађана Србије верује РТС-у, али да само 20 одсто верује штампаним медијима.

„Уредници" (нажалост ову реч морамо да ставимо под наводнике) „Данаса" на овим чињеницама заснивају наслов „Србије не верује РТС-у", иако је јасно да грађани Србије много више верују свом јавном медијском сервису него опозиционом таблоиду и његовој провладиној браћи. 

Ако је из она два податка требало извући наслов о томе коме Србија не верује једино је очигледно да би у њему морали да буду штампани медији међу којима је и „Данас", као и онлајн медији којима не верује 71,5 одсто грађана.

У „Данасовом" тексту јасно пише да 72,8 одсто испитаника не верује штампаним медијима, а 64,8 јавним медијским сервисима. Дакле, мање се верује „Данасу" него РТС-у, али то не видимо из „Данасовог" наслова, односно обраде стварности његових уредника.

И тачно је да 65 одсто испитаника мисли да политика има утицај на два јавна медијска сервиса у Србији, али у тексту не пише да то мисли 88 одсто грађана Босне и Херцеговине за своје јавне сервисе, 83 одсто грађана Хрватске и 71 одсто грађана Црне Горе. 

Толико о објективности, правдољубивости, професионалности, моралности... таблоидног „Данаса".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси