Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данас: Јавном сервису не приличи речник Пинка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2019.

Аутор: Редакција Данаса Извор: Данас

Одговор редакције листа Данас на саопштење Радио-телевизије Србије

Данас: Јавном сервису не приличи речник Пинка

Поштоване колеге из Радио-телевизије Србије,

Можда смо уместо наслова „Србија не верује РТС-у“ могли да наш текст због кога сте реаговали насловимо: „Велика већина грађана не верује у РТС-у“, ту се слажемо, мада то није ни битно, али овом приликом морамо вама и јавности да укажемо на произвољна и нетачна тумачења из вашег саопштења.

– Став, речник и тон реакције РТС на текст у Данасу у коме се преноси истраживање фондације Конрад Аденаур према коме скоро 65 одсто грађана нема поверење у јавни медијски сервис који поред државе суфинансирају грађани – апсолутно су непримерени за једну такву медијску кућу. РТС као јавни сервис мора да ради у интересу свих нас који га плаћамо, да буде стуб демократије, главни контролор власти, али поврх свега пример квалитетног новинарства, новинарске етике и примереног јавног изражавања. Не приличи Јавном сервису да у званичном саопштењу користи речник Пинка како би се обрачунао са јединим независним грађанским дневним листом у Србији.

– Поређење листа Данас са провладиним пропагандним билтеном Информер је вређање здравог разума и добро познати папагајски манир режимске пропаганде да Данас назива „жутом штампом“. У ту шему блаћења Данаса у којој учествују највиши државни функционери овим саопштењем сте се савршено уклопили. Лист Данас, а то показују сви мониторинзи Савета за штампу и других организација, чак и оних блиских актуелној власти, за своје 22 године постојања није имао толико прекршаја етичког кодекса новинара, лажних вести и пропаганде колико свакодневно има било који таблоид, посебно онај са којим нас упоређујете. И то само на насловним странама.

– Нетачно је да нисмо поменули колико је поверење грађана региона у њихове јавне сервисе, јер смо регионално истраживање објавили неколико дана раније у тексту „Јавни сервиси у региону под тешким политичким утицајем“, а потом смо посебну причу урадили само на основу података из Србије. Важно новинарско правило јесте да се морате обавестити о теми о којој пишете, а ви сте једноставно пренебрегли околност да је Данас већ објавио оно о чему нам надмено држите лекцију.

– Неспорно је да сва истраживања у последње време показују глобални тренд пада поверења у све врсте медија и то је свакако разлог да се сви забринемо и урадимо нешто по том питању. Поготово морају да се забрину јавни сервиси јер су они директно одговорни грађанима.

– Потпуно је бесмислено поредити поверење грађана у јавни сервис и приватне штампане медије, јер сте, да поновимо, ви одговорни свим грађанима Србије који вас плаћају. Зато смо из резултата истраживања издвојили управо поверење у јавни сервис, јер сматрамо да је то много битније за једно здраво демократско друштво – да имамо јавни сервис који ради у интересу грађана који га плаћају и да му ти грађани и верују.

– Ако вам исти људи пишу и вести за Дневник и саопштења, морате да се забринете јер су у питању особе неоптерећене чињеницама. На пример, написали сте да грађани не верују Данасу, иако су анкетирани у истраживању Конрад Аденауера генерално питани – да ли верују штампаним и онлајн медијима, а нико их није питао да ли верују Данасу. Немамо уопште илузију да би много људи рекло да верују Данасу и да су их питали, али нама је важно да читаоци нашег штампаног издања и посетиоци портала верују Данасу. Можда их је мало у односу на вашу публику коју чине сви грађани Србије, али их је у последње време све више, захваљујући нашој одлуци да се часно бавимо новинарском професијом, али и тренутној ситуацији у држави, друштву и медијима.

– С обзиром на то да нас ретко цитирате у својим програмима, за разлику од, како ви кажете, „нашег побратима Информера“, желимо да вам се захвалимо што сте овим саопштењем бесплатно изрекламирали лист Данас. Ефекти рекламе су се брзо осетили. Хвала, колеге!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси