Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смајловић: Друштво у стању хладног грађанског рата (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 11. 2019.

Извор: Н1

Смајловић: Друштво у стању хладног грађанског рата (ВИДЕО)

Стање у друштву у Србији је као пред хладни грађански рат, оценила је у Новом дану новинарка и колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић. Она објашњава да је таква ситуација у медијима, такав је однос према онима који имају другачије мишљење, али такав је однос и међу политичарима.

"Грађани, да се не лажемо, желе да им неко каже не само оно што мисле, већ и оно што осећају и то да им се каже тоном који желе. Не постоји непристрасна јавност којој се обраћамо, па она рационално просуђује. Тешко је имати јавност која не трпи никога ко јој каже нешто супротно", рекла је Смајловић говорећи о медијима у Србији.

Она истиче да после свега што кажете, а што се некоме не допада, бићете изложени погрдама не само на Твитеру, већ и политичара, академика и јавних интелектуалаца.  

"Видите какав ја напад на људе људе који одлазе на неке медије. Ја волим да се одазивам и одлазим и на Пинк и на ТВ Н1, а то носи страшну цену у јавности. Има та политика 'што горе то боље', 'ни зрна жита непријатељима', 'не можемо ми са њима да преговарамо'", објашњава Смајловић.

Отуд и посредници Европске уније у разговорима између власти и опозиције о изборним условима.

"Ако најтврђи у опозицији неће да разговарају са Александром Вучићем, хтеће да разговарају са фином европарламентарком Тањом Фајон, ипак је то неки разговор", каже Смајловић.

Говорећи о намери европских посредника да воде одвојене разговоре са власти и опозицијом, гошћа Новог дана подсећа да је некада пратила сличне преговоре између зараћених страна у Босни и Херцеговини уз посредство лорда Карингтона.

"Никада те три стране нису знале шта је она претходна рекла лорду Карингтоину, који је тумачио те поруке. То даје контролу странцима и то је зато тако подешено", напомиње Смајловић.

Према њеном мишљењу, властима је страшно стало да опозиција изађе на изборе, због чега ће бити спремни да дају уступке. Додаје да опозиција то зна, али да исто тако чита истраживања која показују да јавност није прихватила идеју бојкота.

Смајловић сматра да је у друштву много више умерених грађана, него што би се стекао утисак читајући новине и пратећи Твитер и додаје да већина људи нити мрзи Вучића, нити мрзи Ђиласа, већ се опредељује од ситуације до ситуације.

Када је у питању порука Тање Фајон и Владимира Билчика да изборни дан треба да протекне глатко, Смајловић каже да не верује да ће протећи глатко, осим ако опозиција не бојкотује изборе па њени гласачи не изађу на биралишта. Додаје да, ипак, не мисли да је Фајон на то мислила и да је говорила о ситуација да сви учествују на изборима.

"Није фер рећи да је РТС као Пинк"

Говорећи о порукама које су једне другима упутиле редакције Данаса и Радио-телевизије Србије, Смајловић каже да се у Србији политика води кроз медије и преко медије, а да су новинари само мало изнад политичара, и напомиње да је то доста бедно.

"За нас би било боље да отворено разговарамо. Није фер рећи како неко може да ради на ртс. То је као рећи 'ја сам бољи човек од оног ко гласа за неког другог'", објашњава гошћа Новог дана.

Сматра да је потребно да се на јавном сервису опозициони лидери не само више виде, већ више и чују.

"Наравно, да би морало да буде више опозиције и наравно да то није добро. Када се РТС 2011. извинио због хушкачке уређивачке политике за време Слободана Милошевића, ми смо тада у УНС-у у рекли да није добро када је заступљена пропаганда ни демократске власти, не само недемократске власти. У свим медијима има пуно пропаганде. Често због невештих уређивачких одлука, заудара на пропаганду и када уопште не би морало", каже Смајловић.

С друге стране, она има добро мишљење о РТС-у за који каже да не може да се сети када је био бољи, иако напомиње да је било времена када је било више опозиције.

"Није фер да се прогласи за Пинк зато што је једном у Дневнику споменут Информер", истиче Смајловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси