Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Њузовци појачани Дашком и Млађом о медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2019.

Аутор: Г. Нонин Извор: Данас

Први јавни догађај у новим просторијама НДНВ

Њузовци појачани Дашком и Млађом о медијима

Одлично је почело – то може да се констатује након што је одржан први јавни догађај у новоотвореним просторијама Независног друштва новинара Војводине на СПЕНС-у.

Непуна два месеца пре него што ово најстарије независно удружење у земљи обележава 30 година постојања, после готово три деценије рада у Змај Јовиној улици, птво у броју 4 током деведесетих, а потом са адресом у Змај Јовиној 3, Независно друштво новинара Војводине преселило се у просторије на првом спрату Спортско-пословног центра Војводина (улаз бр.8).

И док још нису отпаковане све кутије и нису урађени радови на уређењу свих просторија, у Сали за трибине одржан је први јавни догађај: трибина о слободи медија на којој је гостовала екипа сатиричног портала Њуз нет која је у Новом Саду била у оквиру своје турнеје „Садашњост Србије“. Подсетимо, Њузовци су већ неколико година и „носиоци“ признања „Пријатељ Данаса“.

Њима су се, овога пута, придружили и гости са домаћег терена, радијски дуо Дашко Милиновић и Младен Урдаревић, популарни Дашко & Млађа.

Готово пуна два сата они су говорили о стању у медијима данас, колико су слободни а колико не, да ли има притисака и како разликовати праве вести од лажних, колико се друге редакције „упецају“ на њихове вести „иако се из авиона види“ да је у питању њихова сатирична креација, а разговарало се и о улози хумора на медијској сцени, као и утицај сатире на друштво.

Њузовци су исакли, између осталог, да неке званичне вести само у последњих десетак дана у Србији тако звуче као да су их они „из шале“ смислили, а нису.

-Након што чујемо тако нешто, признајемо, и ми остајемо без текста и треба нам извесно време да дођемо к себи“, напоменули су Њузовци.

Њузовци су се подсећали и својих почетака пре девет година, као и прекретнице када је почела емисија „24 минута са Зораном Кесићем“ чији су аутори.

У препуној новој сали, публика је здушно реаговала и на веома популаран новосадски радијски двојац Дашка и Млађу који су са Њузовцима размењивали и искуства у вези са финансирањем слободних медија данас у Србији.

Након успешног гостовања у Крагујевцу и наступа у Новом Саду, екипа Њуз нет жели да настави са трибинама широм Србије са циљем да утиче на развој медијиских и новинарских слобода, као и да оснажи критичко мишљење код публике.

-Радујемо се поновом доласку у Нови Сад, који има посебно место у нашим срцима, јер је и наш сајт покренут пре нешто више од девет година управо у овом граду. Где год да наступамо, волимо да попричамо са неком особом из тог града чији рад ценимо, а како су другари из Државног посла, Алексеј Кишјухас и Бане Гарави Сокак били заузети, избор је на крају пао на Дашка и Млађу. Шта да се ради, могло је и горе, рекли су Њузовци пред ову трибину, у свом стилу.

Алексеј Кишјухас је био у публици, као и Теофил Панчић, који су као и многи Новосађани и Новосађанке искористили прилику да проведу вече уз много смеха, у новим просторијама Независног друштва новинара Војводине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси