Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су режимски медији и СНС таргетирали Данас?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2019.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Како су режимски медији и СНС таргетирали Данас?

„Само ви радите свој посао! Отварам аутопут Обреновац – Сурчин 18. децембра!

Живела Србија“, поручио је председник Србије Александар Вучић преко свог званичног твитер налога, поделивши још у петак увече уз ту објаву и насловну страну Данаса са Кораксовом карикатуром. Да ли из неспособности да схвате садржај и поруку карикатуре или пак из жеље да се додворе председнику, његове страначке колеге и коалициони партнери стали су у његову „одбрану“ оптужујући Данас да позива на убиство Вучића.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић се на конференцији за новинаре у суботу запитао да ли смо размишљали како се осећају родитељи и деца Александра Вучића, када виде уперен снајпер у њега.

Напредњаци у својој острашћености нису могли да избегну 1000 пута поновљену лаж да је Данас „Ђиласов лист“, те су таблоиди оркестрирано исконструисали причу да нам је заједнички циљ – убиство председника.

„Убиство Вучића по сваку цену“, навео је Информер цитирајући изјаве напредњака, попут председника Главног одбора СНС Миленка Јованова.

– Ало, бре, монструми… Схватили смо да је Ђиласов циљ и опсесија, коју ревносно преносе сви његови медији, како убити Вучића, али нема потребе да нас баш сваког дана на то изнова подсећате – написао је он.

На „скандалозну насловну страну“ реаговала је и потпредседница СНС Марија Обрадовић.

– Значи, Ђилас неће стати док не заврши посао? Јасно је шта је главна порука Ђиласових медија – Како убити АВ – навела је она.

Народна посланица у Скупштини Србије, Сандра Божић реаговала је на свом профилу на Твитеру.

– Очигледан је оглас који Ђилас наручује на свим насловним странама својих новина – убити Вучића – написала је она уз објаву насловне стране Данаса.

Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић реаговао је на насловну страну нашег листа оценивши да овде више није реч о политици, већ о позиву на линч, насилничко и силеџијско понашање, које не сме постати норма друштвеног понашања у Србији. Он је такође схватио да ми цртамо мету председнику Србије, упитавши и да ли је једино што један део опозиције овако „храбро“ путем појединих медија има да понуди Србији.

Након насловне стране Данаса у викенд издању, насловнице таблоида су као по команди изгледале идентично – Ало се, рецимо, запитао шта се крије иза насловница којима се позива на убиство Вучића, уз наслов „Тражи ли Ђилас новог Звекија?“

Не могу се побројати сви који су нас напали, али су најгласнији и најдаље у својим изјавама отишли министар одбране Александар Вулин који је рекао да позивамо на убиство председника, оценивши да смо за лечење и питајући се да ли уредници Данаса могу својој деци да објасне зашто желе нечију смрт, као и заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је такође констатовао да отворено позивамо на убиство председника Вучића.

„Чеда, једини бот своје странке“

И лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, сем констатације да смо „искеширани дно дна“ уз слику 500 евра и насловнице Данаса, навео је, на твитеру, да су „Легијина ремек дела добила конкуренцију у НИН-у и Данасу, непотписаним коментарима и глупим колумнама“, чиме је алудирао да сем карикатурама и текстовима позивамо на убиство премијера.

Није наишао на подршку твитераша, а коментар са највише позитивних реакција гласио је: „Боље да сам себи руку одсекла него што сам гласала за тебе! До краја живота ћу се стидети!“. Његови пратиоци на Твитеру навели су и да је он „постао пропагандиста СНС-а“, да је „највећа грешка покојног премијера Ђинђића“, „једини бот своје странке“, а већи број твитераша је изразио кајање што је икада гласао за њега.

ССП: Нашем лидеру угрожен живот због лажних оптужби

Странка слободе и правде (ССП) саопштила је да је лидеру те странке Драгану Ђиласу угрожен живот након оптужби врха власти и појединих медија да он стоји иза спорне насловнице НИН-а и карикатуре на насловној страни Данаса.

„Оваквим гнусним оптужбама (председник Србије Александар) Вучић и СНС директно призивају језиву судбину управо Драгану Ђиласу. Сви који ће поверовати у овај спин, могу сутра да га животно угрозе“, наводи се у саопштењу ССП.

Та странка је оценила да актуелна власт „лажним атентатима има за циљ да држи грађане у сталном ванредном стању и под свакодневном тензијом“ и упозорила да ће Вучић бити одговоран уколико се ишта догоди Ђиласу.

СПС: Тужилаштво да реагује

Социјалистичка партија Србије (СПС) осудила је насловну страна листа Данас која, како се наводи, „позива на ликвидацију Александра Вучића“ и оценила да тужилаштво „мора реаговати“ на „отворени позив на насиље и хаос“.

СПС је у саопштењу оценио да је „наводна карикатура“ у листу Данас „сурова порука и позив да треба уклонити Вучића“ и „потврда дела лоших намера опозиције да претњама и насиљем изазову хаос и сукобе у друштву и зарад личних интереса зауставе развој Србије“.

„Годинама уназад из истих кругова којима припада и аутор карикатуре стизале су оцене како је после политичких промена 2000. године стварана атмосфера насиља и линча која је нажалост довела до трагичног убиства председника Владе Србије и да организатори те кампање нису приведени лицу правде“, наводи се у саопштењу социјалиста и додаје „нека се аутор насловнице Данаса и његови истомишљеници сете тога кад буду покушали да оправдају своје чињење“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси