Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коракс каже да ГИМ прети "ћорцима", Петричић оценио - Вучић је опаснији од пушке (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2019.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Коракс каже да ГИМ прети "ћорцима", Петричић оценио - Вучић је опаснији од пушке (ВИДЕО)

Карикатуристи Предраг Кораксић Коракс и Душан Петричић кажу за Н1 да се медији данима баве насловном страном НИН-а и карикатуром у листу Данас, а да нико не говори о текстовима на унутрашњим странама. Параноја и глуматање жртве је својствена председнику државе, додаје Кораксић. Петричић је упитао и Он је упитао и "зашто се пушка није наљутила што се нашла на насловној с Вучићем", јер је он, каже, опаснији.

Два дана после НИН-а, на нишану власти нашла се и насловница листа Данас. На њој је карикатура којом се илуструје текст о претњама тужбом, због писања о афери Крушик. Упозорење адвоката ГИМ-а стигло је и на адресу Н1 телевизије, поред осталог, због откривања детаља о пословању ГИМ-а, за шта, кажу није постојао оправдани интерес јавности.

"То је логичан наставак, моја реакција на оно што је речено о претходној карикатури...Та параноја, то глуматање жртве...Ја сам чуо да је председник и похвалио ову карикатури и казао да му јако лепо стоје те мете. Покушао је да буде духобвоит, али му није успело", рекао је Кораксић, коменатришући буру у јавности поводом карикатура у листу Данас.

Петричић наводи да се пет дана прича о о НИН-у и Данасу.

"Сви се ми бавимо реакцијом власти и оних око власти који реагују на насловну страну НИН-а, а не баве се садржајем текста, оним шта та насловна страна илуструје. Нико не прича о томе четири, пет дана. Власт је то и хтела и то су и постигли", казао је Петричић.

Он је упитао и "зашто се пушка није наљутила што се нашла на насловној с Вучићем".

"Вучић је много опаснији од те пушке, то сам већ рекао и то најозбиљније мислим...Вучич са својим изјавама о Ђинђићу и пијанству, па онда оном 100 за једног, он је опаснији лик, пушка је такорећи безопасна, анонимна ствар", оценио је Петричић.

Нагласио је и да би требало заиста да престанемо да се "завитлавамо" и почнемо озбиљно да разговарамо.

"Најбитније као полазна тачка око које можемо да се групишемо ипре него што почнемо да разговарамо је то да сви ми знамо ко је вршио атентате у овој средини, која је то страна од ове две подељене у Србији. Немојте да се више завитлавамо, што би рекао Совиљ, ајде да говоримо озбиљно и тачно - ко врши насиље, ко је вршио атентате и ко сада виче 'видите шта нам раде'. Вучић је човек који је, што каже Коракс, покушао да буде духовит, који је навијач са стадиона", рекао је Петричић.

Петричић: Живимо имитацију живота

Он је оценио и да "живимо у имитацији живота".

"Они се 'ваљају по терену' и показују како су они наводно ударани. Живимо у имитацији друштва...Имамо ситуацију у којој је овај радикалско-простачки ешалон успео да нам наметне имитацију друштва, имитацију државе, имитацију председника, парламента, судстваа, школства, ми живимо имитацију живота. Такав део посла су завршили", рекао је.

Кораксић је, на питање да ли неко утиче на њега, као што то тврде неки од таблоида, рекао да те оптужбе нису тачне.

"Од 1950. године се бавим овим послом, моја каријера је дуга, али деведесетих сам схватио о чему се ради и почео да цртам карикатуре Слободана Милошевића. Све то време, они су ћутали, нико није реаговао на њих, Милошевић је изгледа био паметнији, прелазио је преко тога, пустио да ветар носи. Сада је другација ситуација - појавили су се ти дрекавци, то је одлично за новине, они на прву лопту иду, схватају буквално оно што је на карикатуру, они не схватају поруку...Можда би било добро да се организује неки курс за напредњаке да схвате шта је сарказам, шта је иронија, шта је карикатура, да их научимо да разумеју шта је, јер ово што они причају, то је заиста смешно", нагласио је Кораксић.

О тужбама којима прети адвокатска канцеларија поводом писања о афери оружјем, Кораксић каже да је у питању "ћорак".

"То је ћорак. Тај ГИМ је пуцао, али то је ћорак", казао је.

Он је рекао и да иза његових карикатура не стоји нико, па ни Ђилас, кога спомињу као "идејног творца".

"Прво, ја Ђиласа познајем, али немам никакве везе с њим. Све што сам у животу урадио, то су само моје идеје, од 1950-тих до данас, никад нисам пристао да нацртам нечију идеју. Ја сам главни кривац, сам сам то измислио, радићу и даље сам, без обзира на последице", рекао је.

Петричић је изразио жаљење што карикатуристи морају да се правдају за свој рад.

"Мени је жао што је Коракс искористио свој тренутак да се правда и обавести јавност да је сам радио своје идеје, то се међу карикатуристима подразумева. Нико не црта карикатуре по туђим идејама. Ја не желим да објашњавам било коме шта, мислим да је свима све јасно", рекао је Петричић.

Говорећи о годину дана протеста "1 од 5 милиона" Петричић каже да је пропустио можда два.

"Ја сам један од оних који од када су почели протести, можда нисам био две суботе. Упркос томе да се број људи смањио, за годину дана се штошта издогађало. Ја знам да се усталио број људи, између 1.000 и 2.000 људи. И ти људи не иду због Ђиласа нити било које партије, већ због тога што им је угрожена савест, нека ментална, а богами и физичка егзистенција, и њима и њиховој деци, због те имитације живота у којој живимо. И нека остане тај број,а ја сам сигуран да се протести неће угасити, јако је важно да покажемо да имамо стрпљења и да ћемо имати енергије више него Вучић, који не спава, и који прети да ће издржати више од нас. А неће", закључио је Петричић.

Кораксић је најавио свој нови календар за 2020. годину која ће ускоро бити у продаји, а који, како каже, на 12 карикатура објашњава све што нам се десило у претходних годину дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси