Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лалић: Аматерско застрашивање медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Допис адвоката ГИМ-а са претњом да ће бити тужени уколико помињу ову компанију, стигао на адресе више медија - Данаса, НИН-а, Н1 и Недељника

Лалић: Аматерско застрашивање медија

Упозорење пред тужбу које је лист Данас добио од компаније ГИМ, уколико се икада више будемо бавили њеним пословањем или их споменемо у неком тексту, није једини допис који су адвокати ГИМ-а послали на адресу медија. Наиме, сличне претње изречене су и Н1, НИН-у и Недељнику, са готово идентичним садржајем.

Како наводе у допису, писањем о пословању ГИМ-а кршимо десетак међународних и домаћих закона, одајемо пословне тајне компаније али и угрожавамо безбедност Републике Србије.

У бројним законима које су нам адвокати приватне компаније која тргује наоружањем навели, цитирали су одредбе које се односе на пословну тајну, међутим, изоставили су оне делове који истичу да се пословном тајном не може сматрати нешто што указује на криминал, корупцију и кршење закона Републике Србије.

Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а, потврдио је за Данас да је и овај недељник допио допис упозорења, констатујући „што, па нисмо ми гори од других“.

– Нисмо се оглашавали јер мени је то смешно. Толико смо се уплашили упозорења ГИМ-а да нам је Крушик опет на насловној. Наравно, и овога пута насловница ће бити без фотографије, само са најавом текста – каже Ћулибрк.

Према његовим речима, иако све оно што наводе у допису ГИМ-а нема утемељење у закону, адвокати ове компаније су га ипак послали на адресе медијских кућа које прате аферу Крушик јер сматрају да имају подршку државног врха.

– Они су стекли утисак да цео државни врх покушава да заустави писање о овој теми, па су осетили да је сад прави тренутак да им се прикључе. Ми, у сваком случају, настављамо да пишемо о Крушику и из броја у број износимо нове детаље – истиче Ћулибрк.

Вељко Лалић, глави и одговорни уредник Недељника, упозорење које је његов лист добио, а које је готово идентично осталима, оцењује као школски пример застрашивања, „али аматерски“.

– Као на пијаци. Као да новинари не умеју да читају законе на који се они позивају, и као да је нормално да цитирате члан 4 о Заштити пословне тајне, па прескочите члан 9 истог закона који јасно каже да се то не односи на овој случај.

Најинтересантније нам је било, ипак, када се приватна фирма позвала на питања националне безбедности и заштиту интереса Републике Србије, и ми смо званичним органима упутили допис у којем их питамо којом одлуком је ГИМ задужен за питања националне безбедности и, замислите, заштиту интереса Републике Србије – каже Лалић.

Он сматра да у овом случају нико не схвата шта је улога медија и да и у законима, Уставу, и темељима новинарске професије пише – интерес јавности је изнад интереса појединца, „па макар он био носилац најважније државне функције“.

– Ми ћемо тако да се понашамо, а они ако мисле да треба да идемо на суд, нека туже. Овако делује само као јефтино застрашивање – наглашава Лалић за Данас.

И Игор Божић, извршни продуцент Н1, види допис компаније ГИМ као притисак на медије, „јер није уобичајено да приватна компанија шаље дописе медијима како би их упозорила да би могла поднети тужбу ако се извештавање о некој теми настави“.

– Најинтересантније је што адвокати ГИМ-а оцењују да ли је постојао интерес јавности да медији наводе имена партнера ГИМ-а, односно фотографије авиона и регистарске ознаке као и лична имена ино партнера и да се тиме угрожава национална безбедност земље. На тај начин адвокати компаније која је у жижи јавности због сумње у нерегуларно пословање покушавају да свој интерес представе као питање националне безбедности – истиче Божић за Данас. Он додаје да је потпуно невероватно да адвокати приватне компаније ГИМ себи дају за право да процењују шта је интерес јавности, у случају о коме говоре и највиши функционери. Према његовим речима, Н1 ће се увек придржавати новинарских кодекса и заштите приватности, „али то свакако није случај који је повезан с министром полиције и његовим оцем“.

Стефановић (ни)је у ГИМ-у

БИРН је прекјуче објавио документ који доказује да је Бранко Стефановић, отац министра полиције, путовао 2018. године у Саудијску Арабију у својству правног саветника ГИМ-а, а документа показују да ГИМ и Стефановић препродају мине по скоро дупло већим ценама него што их набављају из Крушика. Подсетимо, председник Србије Александар Вучић недавно је рекао да је Бранко Стефановић запослен у ГИМ-у, Небојша Стефановић је то негирао, а премијерка Ана Брнабић је сугерисала министрима Владе Србије да убудуће не одговарају на новинарска питања у вези са афером Крушик.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси