Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Убијањем новинара, убијена је демократија“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2019.

Извор: Радио КиМ

„Убијањем новинара, убијена је демократија“

У другом панелу Конференције о несталим и убијеним новинарима на Косову говори се о институционалној одговорности о решавању случајева убијених и несталих новинара на Косову. „Шокиран сам чињеницом да број убијених новинара на Косову никоме ништа не значи“, казао је Веран Матић, председник Комисије за истраге убијених и несталих новинара у Србији.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије каже да је убијањем или киднаповањем новинара убијена демократија. „То је злочин“, казао је он.

„Новинарство је професија, посебна, то је професија у којој ви радите свој посао, али је то и начин живота. Преузимате одговорност да помогнете њииховим породицама, да помогнете колегама“.

Новинарство је, каже Брајовић, непрекидна борба против неправде. „Ми ћемо да се боримо да правда стигне злочинце и налогодавце како би породице добиле утеху“.

Према његовим речима, институције су заказале када је у питању разрешење судбине несталих и убијених колега.

Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара у Србији каже да у оваквим ситуацијама има „трансфер кривице“.

„Породице које су овде са нама и које нису са нам, нису до сада адекватно третиране од стране инститиуцијама које су дужне да се тиме баве. Мислим да је важно да се утврди одговорност када су у питању одговорни за убијање и киднаповање новинара“, казао је Матић.

Каже да је био шокиран чињеницом да број убијених новинара на Косову никоме ништа не значи. „Овде имамо ситуацију да се пре три четири године нису водили као неки новинарски поСебан досије. Ту говорим и о српским институцијама и косовским привременим органима, како их можемо назвати“.

Каже да је о разговарао и са председником Косова Хашимом Тачијем и са тужиоцима о информацијама којима је располагао, али да није повратну реакцију. „Док се не успоставе ти мостови и не професионализује сарадња мислим да ћемо тешко доћи до неких помака“, казао је Матић.

Мисли да сваки од органа на Косову поседује неке информације о томе где су нестали и како су убијени новинари. „То су мале коцкице које могу да доведу до неког решења“, рекао је Матић истакавши да је потребна политичка воља да би се нешто померило.

Он је нагласио да постоје сви услови да се као и у Србији и на Косову формира Комисија за истраживање убијених и несталих новинара. За то је, казао, потребна међународна подршка.

Рикардо Гутјерез из Европске федерације новинара каже да се даанс осећа посрамљено. „Посрамљен сам што нисмо успели да погурамо домаће и међународне власти, јавне власти, када говоримо о овим случајевима“.

Беким Бљакај, директор Фонда за хуманитарно право у Приштини већ двадесет година прикупља податке о несталим и убијеним жртвама. Ти записи о злочинама пренети су у „Косовску књигу памћења“. На питање да ли су ти подаци утицали на рад Тужилаштва, Бљакај је рекао: „Ја верујем да није у довољној мери. Тужилаштва могу у нашим канцеларима наћи опште податке о злочинима, али не верујем да је то довољан материјал да се подигну оптужнице. Обавеза је Тужилаштва је да даље ради на проналаску доказа“, каже Бљакај.

Паул Флин из мисије Еулекс у Приштини каже да је питање ратних злочина и разрешење у фокусу мисије и Еулекс ту да подржи процес владавине права.

„Никада није донета одлука да се не ради на случајевима новинара и они су стављени под случај несталих лица“, каже Паул Флин из мисије Еулекс.

Марек Антони Новицки бивши омбудсман на Косову се у време свог ангажовања на Косову бавио и питањем нестанка лица. Каже да је и тада постојао је ограничен приступ документима и да је сарадња са Унмиком била на нивоу конфротације.

„Када смо тражили тај приступ, одговор је био „Вама није дозвољено да видите досије“. И једини одговор који смо добијали од Унмика је „да истрага и даље траје и ми ћемо да вас обавестимо о детаљима“. То је једино што смо могли да кажемо породицама“, казао је Новицки у том периоду међународни омбудсман на Косову.

На конференцију, иако су позвани нису дошли представници УНМИК-а.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

05.12.

2019.

Realan [нерегистровани] у 09:30

.

Lepa šarada.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси