Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршена нова зграда РТВ-а, али не зна се чија је обавеза да је опреми
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2019.

Аутор: Наташа Ковачев Извор: Н1

Завршена нова зграда РТВ-а, али не зна се чија је обавеза да је опреми

Нова зграда Радио-телевизије Војводине завршена је после две године грађевинских радова, односно четири месеца пре рока. Када ће, међутим, она бити напуњена опремом и када ће постати ново радно место за запослене на РТВ-у, и даље је неизвесно. Први пут у јавност су изашле информације да руководство покрајинског јавног сервиса и финасијери зграде, односно Покрајина и Република, различито гледају на то чија је обавеза да зграду опреми и колико ће то коштати.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је у марту да ће сигнал из нове зграде РТВ-а бити пуштен 25. новембра, "ни дан раније, ни дан касније".

РТВ је заиста 25. новембра имао прва укључења из нове зграде, укључујући и заједничко гостовање челника јавног сервиса Миодрага Копривица и Покрајинске владе Игора Мировића. Шта је тај дан у ствари значио?

Мировић каже да је тиме само означен крај радова, док Корпивица поручује: "Ми смо хтели да кажемо – ево, за две године смо направили то, а надамо се да ћемо за годину дана или краће успети да стварно одатле и емитујемо програм."

У зграду величине 17.000 квадратних метара, три нивоа власти уложила су 3,9 милијарди динара. Међутим, у РТВ-у кажу - то није крај.

"Та зграда да би се ставила у функцију мора да се опреми техничко-технолошки, а по пројекту је то 12 милиона евра опреме у нето износу, и око два милиона евра за ентеријерско опремање", објашњава Копривица.

Рачунајући на досадашњи ентузијазам финансијера, Копривица се нада да ће и тај новац ускоро бити обезбеђен. Код главног финансијера, Покрајине, међутим, ентузијазма понестаје.

"Зграда је завршена, за намештај ће бити издвојен новац када се коригује цена наниже, а за телевизијску опрему треба једним делом да се потруди и телевизија. Ја нисам Деда Мраз да им тако делим пет, десет, 15 милиона евра", поручује Мировић.

Покрајински премијер, који је и на челу Одбора за изградњу нове зграде, каже да је то управи РТВ-а јасно рекао. Проследили су нам допис којим је 13. јуна генералног директора обавестио да планирана средства за опрему није могуће обезбедити у покрајинском буџету, те да су трошкови ентеријерског опремања неприхватљиво високи.

"То је сума неприхватљива са становишта буџета АПВ. Превисока за оно што имамо", истиче Мировић.

Упитан има ли информације хоће ли из државног буџета тај новац стићи, одговара: "Не знам, то питајте Владу Србије."

Миодраг Копривица истиче да ниједан динар - ни у ономе што је потрошено, ни у ономе што је планирано - није изван плана који је први дан усвојен.

"Ако се сећате, били сте и Ви на посети кад је био председник Републике. Он је рекао, ми ћемо овде уложити 48 милиона евра. Е то су упаво ова средства о којима ми сада говоримо", подсећа први човек РТВ-а.

Разликује се чак и цифра за коју двојица челника кажу да је уложена у набавку првог дела опреме, а која ускоро треба да стигне. За Копривицу, она је вредна 570 милиона динара и представља тек трећину неопходне технике, док је по Мировићу, РТВ за 536 милиона требало да набави оптималан систем спреман за емитовање.

Денис Колунџија, новинар који изградњу прати од камена темељца, ову ситуацију описује као необичну и неодговорну са обе стране.

"Изградња нове зграде РТВ-а је пре свега политички пројекат и председник Покрајинске владе је тај пројекат и навео као циљ у експозеу. Веома интересантно је у ком моменту је настао тај проблем у комуникацији између РТВ-а и покрајинске власти или чак и републичке", каже он.

И док покрајински јавни сервис са надом гледа у Београд, Колунџија каже - питање је ко је ствари лоше испреговарао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси