Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић: Грађани ће се заситити афера, треба им херој из тужилаштва (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2019.

Извор: Н1

Дојчиновић: Грађани ће се заситити афера, треба им херој из тужилаштва (ВИДЕО)

"Година за нама била је година афера и невероватно је шта су све истраживачки новинари открили", казао је у Новом дану Стеван Дојчиновић, редник КРИК-а. Он, међутим, упозорава да ће се грађани у једном тренутку заситити афера које не добијају свој епилог на суду. Афера Крушик, према његовој оцени, "добро пролази" јер у њој постоји херој са "најчистијом могућом причом", а то је оно што грађанима треба, напомиње Дојчиновић.

„То је много прича које у суштини говоре о истом. Имате све више прича, а имате све мање хероја. Ово са Крушиком је тако добро прошло јер новинари нису хероји, они преносе причу. У овом случају херој је узбуњивач, али прави херој би био тужилац који би отворио прави поступак. Грађани очајнички чекају да се неки херој појави“, рекао је Дојчиновић.

Он се нада да ће Александар Обрадовић, узбуњивач из Ваљева, за којег каже да је његова прича најчистија могућа, подстаћи неке нове хероје да се јаве.

„Да неко ко ради у некој институцији седне и уради свој посао“, додаје гост Новог дана.

КРИК је објавио преко 10 прича за које Дојчиновић тврди да су готов случај за тужиоца, а у којима су сви наводи пропраћени документацијом и откривени мотиви. Он каже да се све приче своде на то да људи који су на власти омогућавају члановима својих породица да буду укључени у послове, и да не постоји објашњење зашто ти чланови породица толико добро зарађују, осим ако није у питању трговина утицајем.

Дојчиновић подсећа на случај министра финансија Синише Малог и његовог брата Предрага, који је пет година возио аутомобил приватне компаније која је добила посао у „Беогаду на води“ док је Мали био градоначелник.

Гост Новог дана подсећа и на министра одбране Александра Вулина који је купио стан за 200.000 евра у кешу, а потом то покушао да објасни тетком из Канаде која му је тај новац, наводно, поклонила.

„Агенција за борбу против корупције, који је тада водила Татјана Бабић, је доказала да то није тачно. До дан данас није објашњено одакле му тај новац. Страшно је да је тужилаштво отворило истрагу, а онда је затворило тврдећи да је то чисто. Све што су урадили је да су позвали његову супругу која је исто испричала. Плашим се да ће се то десити у случају Крушик. Истрага која служи само да их опере, да им да додатни аргумент да је све чисто“, упозорава Дојчиновић.

Он напомиње да новинари раде посао тужилаштва јер се оно прави мртво.

„Афера Крушик најбитнија афера коју имамо. НИН држи фокус и битно је да се то истера до краја, јер је то поприлично чист случај. Ту је све што треба за узбудљиву корупционашку причу“, рекао је уредник КРИК-а и додао да не полаже много наде да ће у том случају тужилаштво нешто урадити.

Када је у питању утицај који истраживачки новинари и њихова открића имају на грађане, Дојчиновић каже да постоји део грађана који више верује таблоидима и електронским медијима са националном фреквенцијом, до којих открића новинара ни не стижу.

„Не можете да се борите против Пинка и Информера. Они су доста јачи што се тиче публике, оби не поштују стандарде. Ми не можемо да се њиховим језиком обраћамо читаоцима“, каже Дојчиновић.

Упитан шта после свега покреће истраживачке новинаре да раде свој посао, он одговара да је то сам посао, али и чињеница да на тај начин неке ствари остају забележене и документоване.

„Битно је да ми као новинари објавимо те ствари и оне су сачуване од заборава. Пример чувара из Савамале. Тај човек је умро, али је његово сведочанство забележено. Он је био једини сведок који је описао тачно шта се десило“, закључује Дојчиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси