Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истрага убиства новинарке са Малте води до кабинета премијера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2019.

Аутор: Бојана Јовановић Извор: КРИК

Истрага убиства новинарке са Малте води до кабинета премијера

Оптужени за умешаност у убиство новинарке Дафне Каруане Галиције бизнисмен Јорген Фенех рекао је јуче да је информације из истраге и шта све полиција предузима редовно добијао од шефа кабинета премијера Малте Кита Шембрија, пишу малтешки медији. Фенех је прошле недеље оптужио Шембрија да стоји иза овог убиства.

Шембри га је, како је испричао, упозорио да му се прислушкује телефон, као и да ће полиција извести акцију хапшења у граду Марса у децембру 2017. када су ухапшена тројица сада оптужених за убиство новинарке, пишу медији са Малте.

Казао је и да је Шембри послао посредника у његов дом прошле недеље, док је био у кућном притвору, и дао му писано упутство о томе шта треба да каже полицији током испитивања.

Ове информације, како је рекао Фенех, бивши шеф кабинета премијера добијао је од инспектора који је водио истрагу.

Упитан о свом односу са Шембријем, Фенех је рекао да се познају из младости и да су се виђали редовно, двапут недељно.

Фенех је сведочио на суду у поступку у коме је тражио да се овај инспектор искључи из случаја.

Јорген Фенех, један од најбогатијих бизнисмена са Малте, ухапшен је пре две недеље када је, како се сумња, јахтом покушао да напусти земљу.

Он је по хапшењу полицији рекао да има информације о Киту Шембрију, шефу кабинета премијера Јозефа Муската, оптужујући га да је једна од особа које стоје иза убиства новинарке, објавили су медији са Малте. Осим Шембрија, како су објавили тамошњи медији, Фенех је оптужио и министре туризма и економије да су умешани у убиство.

Ухапшени бизнисмен обећао је да ће изнети све детаље уколико му буде гарантовано да неће бити гоњен за овај злочин. Његов захтев је, међутим, одбијен.

Фенехове изјаве уследиле су пошто је Шембри, иначе Мускатов близак пријатељ, поднео оставку прошлог понедељка.

Оставку је дао неколико сати пре него што ће бити ухапшен и доведен у везу са овим случајем. Дан касније Шембри је ухапшен и саслушан, а потом пуштен из притвора, што је изазвало велико незадовољство међу грађанима који су се у знак протеста окупили на улици и тражили да премијер Мускат да оставку.

Ове захтеве изнели су и чланови породице убијене новинарке.

„Забринути смо јер је Шембри пуштен и јер је под заштитом премијера, који наставља да игра судију, пороту и извршиоца у истрази убиства која води до троје његових најближих колега. Ова пародија од правде срамоти нашу земљу, раздваја наше друштво и деградира нас. И не сме да се настави. Позивамо премијера да одступи и пусти да његов неупрљани заменик преузме власт. Ако су премијеру правда и Малта у срцу, то би требало да учини одмах. Наша земља је важнија од његове каријере“, рекли су чланови породице Дафне Каруане Галиције, преноси „Times of Malta“.

Мускат је казао да ће се повући следећег месеца, након што његова странка изабере новог лидера.

Новинарка Дафне Каруана Галиција, подсетимо, убијена је у октобру 2017. у експлозији бомбе која је била подметнута под њен аутомобил. Како је тада јавила малтешка телевизија, Галиција је две недеље раније обавестила полицију да прима претње.

Галиција је на свом блогу писала о „Панамским папирима“ и била је гласни критичар корупције на Малти. Објављивала је информације о везама представника власти и припадника малтешког поџемља, и блог је био веома читан.

Приче о „Панамским папирима“ уздрмале су земљу јер су показале да су премијер Мускат и његови најближи сарадници били укључени у прање новца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси