Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О притвору Александра Обрадовића суд одлучује 18. децембра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2019.

Извор: Инсајдер

О притвору Александра Обрадовића суд одлучује 18. децембра

Радник Крушика Александар Обрадовић, који је медијима достављао информације о трговини оружјем која се доводи у везу са оцем министра полиције Бранком Стефановићем, ухапшен је пре скоро три месеца и од тада се налази у притвору. Како за Инсајдер кажу у Вишем суду у Београду, Суд ће меру кућног притвора према Обрадовићу преиспитивати 18. децембра.

Александар Обрадовић ухапшен је само три дана након што је на међународном порталу Армс Воч објављена информација о трговини оружјем по повлашћеним ценама фирми ГИМ, чији је представник био Бранко Стефановић. Тада му је прво одређена мера кућног притвора, затим је пребачен у затворски, да би средином октобра био поново враћен у кућни притвор.

На питање Инсајдера зашто је Обрадовићу уопште одређен кућни притвор, у Вишем суду наводе да је то урађено као мера за обезбеђење присуства окривљеног и за несметано вођење кривичног поступка.

Према закону, Обрадовићу мера забране напуштања стана може трајати чак до окончања поступка или правоснажности пресуде, али је суд дужан да свака три месеца испита да ли је даље трајање мере оправдано.

„У случају Обрадовића преиспитивање мере забране напуштања стана биће 18. децембра“, кажу у Вишем суду за Инсајдер.

Поступак у овом случају води посебно Тужилаштво за високотехнолошки криминал. Имајући у виду да је Обрадовић скоро три месеца у притвору, питали смо Тужилаштво које је све предистражне радње до сада предузело у овом случају, као и колико је сведока у овом поступку саслушало.

У овом тужилаштву, међутим, нема прецизног одговора на питања Инсајдера.

„У току досадашњег кривичног поступка предузет је низ доказних радњи ради разјашњења чињеничног стања и утврђивања доказа и у тој фази се и сада налази“ , наводи се у одговору тужиоца Бранка Стаменковића.

Александру Обрадовићу, након привођења, одређена је прво забрана напуштања стана као мера за обезбеђење присуства окривљеног и за несметано вођење кривичног поступка. Након жалбе тужиоца, судија је преиначио решење и одлучио да Обрадовића задржи у притвору у Централном затвору, где је био до 14. октобра када је Апелациони суд укинуо то решење и вратио Вишем суду на поновно одлучивање. У истом дану, Виши суд донео је првобитну одлуку и Обрадовића пустио у кућни притвор односно наложио му меру забране напуштања стана, што је само за степен блажа мера од затвроског притвора.

Александар Обрадовић у притвору се налази од хапшења 18. септембра, а ухапшен је три дана након што је на међународном порталу Армс Воч објављена информација о трговини оружјем по повлашћеним ценама фирми која се доводи у везу са Бранком Стефановићем, оцем министра полиције Небојше Стефановића.

Јавност је за све то сазнала после више од 20 дана од хапшења када је НИН објавио да се Обрадовић налази у затворском притвору због истраге коју води Посебно Тужилаштво за високотехнолошки криминал. Ово тужилаштво огласило се тек скоро месец дана након хапшења наводећи да је истрага против Обрадовића „усмерена ка радњама које је осумњичени предузео од 2014. године до дана покретања поступка, тако што је радећи на позицијама евидентичара и терминера из разлога личне природе неовлашћено прибављао податке различитих степена тајности о пословању овог наменског предузећа у намери да их преда непозваном лицу".

Истовремено, иако постоје докази да је Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића представљао фирму ГИМ, Агенција за борбу против корупције тврди да Бранко Стефановић није ни на који начин ангажован у привредном друштву ГИМ. Како је наведено у саопштењу, Агенција је закључила да куповина наоружања Крушика од стране ГИМ-а не представља сукоб интереса министра Небојше Стефановића, односно да „не може да утиче на непристрасно и независно вршење министарске функције“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси