Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Несебична помоћ Министарства и Општине Нови Кнежевац у васкрсавању медија Радоице Милосављевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2019.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Несебична помоћ Министарства и Општине Нови Кнежевац у васкрсавању медија Радоице Милосављевића

Центар за информисање Нови Кнежевац, који је за 480 евра својевремено купио крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић, поново ради. И не само да ради већ је за протеклих годину дана на медијским конкурсима инкасирао око 24.900 евра.

Када је Радоица Милосављевић за багателу купио Центар за информисање Нови Кнежевац, мало ко је веровао у његове речи да у „информативном, али и пословном, односно финансијском смислу, ова кућа има перспективу“.

Оно што је Милосављевић тада тврдио, показало се, међутим, као истина – барем ако се упореди висина средстава која су у куповину уложена са новцима које је током последњих годину дана Центар за информисање Нови Кнежевац добио на конкурсима за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса. Тако је на сваки евро који је уложио зарадио 50.

Трећина новца за тек оживели медиј

Центар за информисање Нови Кнежевац у моменту приватизације био је издавач двонедељника Новокнежевачке новине. У оквиру ове медијске куће функционисао је и кабловски канал.

У августу 2015. године Центар за информисање Нови Кнежевац продат је крушевачком бизнисмену Радоици Милосављевићу за 480 евра. Милосављевић није штедео приликом лицитације, пошто је више него удвостручио почетну цену од 235 евра, по којој се овај медиј продавао.

Од тада је ова фирма спорадично спомињана у различитим извештајима медијских организација – као медиј купљен за јефтине паре и који више не функционише.

Наиме, последњи број Новокнежевачких новина изашао је непосредно након приватизације. Запослени (њих седморо) већ раније су узели отпремнине. Ни кабловски канал више није функционисао. Простор у ком је била редакција, иначе власништво Општине, остао је замандаљен.

Тако је било све до октобра прошле године, када је у Агенцији за привредне регистре под бројем ИН000743 регистрован портал ЦИНК Нови Кнежевац. Од тог момента креће поновни успон медијске куће, на коју је, у међувремену, јавност већ заборавила.

Само два месеца касније новоосновани портал Центра за информисање Нови Кнежевац на општинском конкурсу добија 936.000 динара за пројекат „Различитости које спајају“. У питању је појединачно највећи износ додељен на овом конкурсу, притом и трећина укупних средстава која су том приликом расподељена.

У мају 2019. године Општина Нови Кнежевац расписује нови конкурс на ком портал ЦИНК добија 990.000 динара за пројекат „Млади у Новом Кнежевцу – од школске клупе до првог посла“.

Ни на конкурсима Министарства културе и информисања новокнежевачки портал не пролази лоше. За два пројекта добија укупно 1.000.000 динара – за пројекат „Моје газдинство – Мој бизнис“ 600.000 динара и 400.000 динара за пројекат „Кључни проблеми у социјално-економској интеграцији – Рома Мајбаре проблемија ано социо-економско интеграција е Роменди“.

Тако је Центар за информисање Нови Кнежевац за реализацију четири пројекта за десетак месеци добио око 24.900 евра.

Ко и како ове пројекте реализује, међутим, није једноставно докучити.

У Агенцији за привредне регистре Центар за информисање Нови Кнежевац води се као „микро правно лице без запослених“.

У Регистру медија је као одговорни уредник, уједно и в. д. директора наведен Ђорђе Ковачевић. Уз мало упоређивања података из база АПР-а лако је закључити да је у питању човек који, поред ЦИНК-а, као директор води и Радио-телевизију Крушевац – још један од медија у власништву Радоице Милосављевића.

На сајту ЦИНК-а нема импресума, самим тим ни података о евентуално ангажованим новинарима и сарадницима. Новинари Цензоловке су у више наврата покушали да ступе у контакт са Ђорђем Ковачевићем, али се он није јављао ни на мобилни ни на поруке остављене редакцији Радио-телевизије Крушевац.

Самим тим нисмо, између осталог, успели да дођемо до званичних информација на који начин је организована редакција у Новом Кнежевцу, коју Ковачевић води „на даљину“.

Из других извора, додуше незванично, успели смо да сазнамо да на порталу ради једна новинарка из Новог Кнежевца, као и још један новинар, те да је од пре неколико месеци и простор редакције поново у функцији.

А где су текстови?

На сајту www.cink.co.rs нема текстова реализованих у оквиру три текућа пројекта за које је ова медијска кућа добила средства из општинског буџета и буџета Министарства културе и информисања.

У моменту писања овог текста, у рубрици Пројекти објављено је шест текстова реализованих у оквиру пројекта „Различитости које спајају: Мултикултурализам – етничке и културне разноликости као богатство заједнице“.

Додуше, и за довршавање осталих пројеката преостала је још која седмица, па не треба журити са закључком да у рубрици Пројекти неће до 31. децембра осванути текстови из преостала три пројекта.

Оно што се у овом моменту свакако може закључити јесте да у ЦИНК-у имају велике планове. Крајем новембра на Фејсбук профилу овог медија редакција се читаоцима похвалила следећом реченицом: „Ускоро ћемо вам се јављати из нашег ТВ студија“.

Само неколико дана касније, 3. децембра, објављена је и фотографија са снимања првог издања емисије „Новокнежевачки објектив“. А у првој емисији гост је први човек Новог Кнежевца – председник Општине Радован Уверић. Колико ће новинарска питања бити оштра, није тешко претпоставити.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси