Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иницијатива за заштиту законитости против пресуда у којима је уредник квалификован као службено лице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2019.

Извор: javniservis.net

Иницијатива за заштиту законитости против пресуда у којима је уредник квалификован као службено лице

АНЕМ је у уторак 10.12.2019. године Републичком јавном тужиоцу упутио Иницијативу за подношење Захтева за заштиту законитости, против пресуда Основног суда у Прокупљу и Вишег суда у Прокупљу, којима је новинар и уредник локалног интернет портала Mojkraj.rs, и дописник више медија из Прокупља, осуђен на казну затвора од три месеца због квалификованог облика кривичног дела Неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка из члана 145 став 2 КЗ. Повод за пресуду је било наводно објављивање фотографије оштећене у вези са чланком „Пијани техничар малтретирао пацијенте психијатрије“.

Пресуде су спорне из бројних аспеката, а нарочито због тога што је уреднику портала Mojkraj.rs суђено као службеном лицу, у самом поступку није чак ни доказано да је спорна фотографија објављена, а судови се уопште нису упуштали у анализу на који начин је осетно угрожена приватност тужиље чак и да је фотографија била објављена, што је био битан елемент кривичног дела поводом кога је покренут кривични поступак.

У поменутим пресудама направљен је опасан преседан да се новинар/уредник третира као службено лице, што је у супротности са законском дефиницијом из члана 112 став 3 КЗ која службеним лицем сматра она лица која обављају дужности у органима јавне власти. Погрешна примена института “службеног лица” је довела до тога да је Основно тужилаштво квалификовало наводно кривично дело као квалификовани облик кривичног дела из члана 145 став 2 КЗ, те покренуло поступак по службеној дужности (за основни облик кривичног дела се гоњење предузима по приватној тужби). Поред тога, третман новинара као службеног лица отвара простор да се новинари кривично гоне по службеној дужности позивањем на апстрактну заштиту других права или интереса, што у перспективи креира још један вид притиска на новинаре, поспешује ауто-цензуру и даље нарушава окружење за упражњавање права на слободу изражавања.

Имајући све то у виду АНЕМ је одлучио да поднесе Иницијативу РЈТ, будући да оно има овлашћење да покрене поступак по овом ванредном правном леку.

Текст иницијативе можете погледати овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси