Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почела јавна расправа о Нацрту правилника о обавезама РТС-а и РТВ-а током предизборне кампање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Почела јавна расправа о Нацрту правилника о обавезама РТС-а и РТВ-а током предизборне кампање

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) организоваће 17. децембра округли сто о Нацрту правилника о начину извршавања обавеза јавних медијских сервиса током предизборне кампање.

Како је најављено из РЕМ-а, округли сто биће одржан у седишту тог регулаторног тела (зграда Дома синдиката) с почетком у 11 часова, а могу му присуствовати „сва заинтересована лица“.

Нацрт правилника објављен је 9. децембра, а јуче је званично почела двонедељна јавна расправа о том документу. До 24. децембра регулаторно тело примаће примедбе, предлоге и сугестије, а оне се могу слати на мејл javna.rasprava@rem.rs или поштом на адресу Регулаторног тела за електронске медије, Трг Николе Пашића 5, Београд.

Коначан текст Нацрта правилника РЕМ планира да објави 15. јануара идуће године.

Усвајањем новог правилника требало би поново да буде уређено информисање јавности у предизборној кампањи, након што је РЕМ, без икаквог образложења, у фебруару ове године повукао до тада важећи Правилник о обавезама медија током предизборне кампање.

Међутим, како је Цензоловка већ објавила, Правилник који је повучен у фебруару односио се на рад свих електронских медија, док се Нацрт новог правилника тиче само обавеза јавних медијских сервиса, РТС-а и РТВ-а, током предизборне кампање.

У тексту на нашем порталу истиче се да чак и када би овај правилник за јавне сервисе био пример добре регулације, његово поштовање неће моћи да анулира могућу штету која ће настати у случају неравномерног извештавања осталих медија о активностима учесника изборне трке.

„Не сме се заборавити да су баш ти електронски медији, који ће сада бити изузети од обавезујућих одредаба Регулатора, у претходним изборним циклусима флагрантно кршили законска и подзаконска акта. У њиховим програмима евидентирана је несразмерна заступљеност кандидата владајуће партије у односу на кандидате опозиције у свим изборним циклусима од 2014, потврдила су истраживања специјализованих организација као што су БИРОДИ или Новосадска новинарска школа“, наводи се у тексту „РЕМ: Како приватним телевизијама омогућити фаворизовање владајуће странке током кампање“ објављеном на нашем порталу.

Током кампање 2017. године РЕМ је донео одлуку да, први пут од 2003, не прати заступљеност кандидата у информативним емисијама, већ да поступа само по пријавама грађана о уоченим неправилностима.

На састанку који је у новембру одржан у организацији Одбора за културу и информисање а са темом „Прецизирање појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање“, чланица Савета РЕМ-а Оливера Зекић изјавила је да „нигде у свету регулатор нити може нити сме да уређује садржај приватних телевизија, нити да уређује информативни програм јавних сервиса, осим правилима која се примењује искључиво у току кампање“.

На истој седници, потпредседник Владе Србије и председник Радне групе за унапређење изборних услова Небојша Стефановић рекао је да је то тело препоручило РЕМ-у да „донесе правилник којим ће се ближе дефинисати представљање политичких субјеката у изборној кампањи, препоруке за комерцијалне емитере“.

Министар Стефановић је иначе најавио формирање надзорног одбора Скупштине Србије који би надзирао писане медије и интернет у току кампање, што је, како је навео, до сада било неуређено.

Одржавање парламентарних, покрајинских и локалних избора најављено је за пролеће идуће године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси