Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво одбацило пријаву против припадника Ноћних вукова због застрашивања новинарке Маринчић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Тужилаштво одбацило пријаву против припадника Ноћних вукова због застрашивања новинарке Маринчић

Основно јавно тужилаштво у Старој Пазови одбацило је кривичну пријаву против Ненада М. осумњиченог да је током јуна и јула ове године пратио и застрашивао новинарку из Инђије Верицу Маринчић.

У решењу у које је Цензоловка имала увид наводи се да не постоје основи сумње да је учињено кривично дело угрожавања сигурности.

„Анализирајући све прикупљене податке, налазимо да нема доказа да је осумњичени у конкретном случају упутио претње оштећеној да ће напасти на њен живот или тело“, пише у документу који потписује заменица јавног тужиоца Александра Молнар.

Залетање мотором, пресретање, праћење

Све је почело када се осумњичени мушкарац препознао у фото-вести објављеној 15. јуна на Фејсбук страници портала Инђија кафе. 

По речима новинарке локалног портала, након претњи покушао је да је у кафићу полије водом, а онда се у улици у којој она живи на њу залетео мотором и скренуо у последњем тренутку. Инцидент је одмах пријављен полицији, али је иста особа и наредних дана наставила да обилази место на којем она ради. 

Новинарка је праћена и испред куће у којој живи.

Верица Маринчић је у Тужилаштву саслушана 5. јула и у међувремену наставила је да живи и ради на истом местом без икакве заштите. Како каже, последњи покушаји застрашивања догодили су се крајем септембра.

„Од тада га срећем, али он окрене главу и нема коментар или било какву реакцију. Жалићу се свакако на ову одлуку, мада сам била свесна да ће управо ово бити расплет. Има залеђину, државу, а сад има и печат да је на добром путу.“

Маринчић: За систем овакав образац прихватљив

Верица Маринчић одбацивање пријаве тумачи као својеврсну дозволу, то јест као поруку система да је овакав образац понашања прихватљив.

„Једног дана, ако икад сване то јутро, бићу поносна што нисам учествовала у овом хаосу. До тада ћу да се борим с ветрењачама и сакупљам печате и одлуке.“ 

Према писању Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) осумњичени за претње новинарки припадник је мото-клуба „Ноћни вукови“ и честа званица на прославама општинских власти. 

Током истражног поступка, тврдио је да је ступио у контакт с Инђија кафеом управо због слике „Ноћних вукова“ која се види на објављеној фотографији његовог аутомобила, јер, како каже, није желео да се компромитује овај мото-клуб (чије је он одговорно лице за подручје Срема). У потпуности је негирао своју кривицу, тврдећи да новинарку Инђија кафеа „познаје само из виђења“.

Тужилаштво је покушало да, посредством локалне полиције и општинског Безбедносног центра, дође у посед видео-снимака који би осветлили природу њихових контаката, међутим, у томе се није успело. 

Из полиције је стигао извештај да су обавили разговор с особом из Кабинета председника општине задуженом за мониторинг камера и у том извештају закључује се да је видео-надзор само „делимично у функцији, јер сервисирање није вршено редовно“. Жељене локције, како тврде, нису покривене системом, те „практично није могуће да су такви снимци постојали“. 

Камера на раскрсници у центру Инђије, наводно, само је служила истраживању Агенције за безбедност саобраћаја и такође више не ради.

Поступак за претње новинарки од почетка су пратили покушаји притисака и дискредитације. Из самог тужилаштва могле су се чути опаске да „она и није новинарка“, а слична омаловажавања стигла су и од народног посланика Маријана Ристичевића. Он је Верицу Маринчић назвао „продавачицом“, иако је својевремено био гост у њеној телевизијској емисији.

Хакерски напад на Инђија кафе

После праћења и застрашивања на улици, уследили су хакерски напади на сајт. Радило се о синхронизованом brute force нападу, односно покушају да се погађањем шифре оствари приступ на сервер. Тај случај пријављен је Одељењу за високотехнолошки криминал.

Застрашивање Верице Маринчић осудио је ОЕБС, као и Репортери без граница, који су позвали власти у Србији, укључујући председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да је заштите. Такође, НУНС и УНС изнели су захтев да полиција и надлежно тужилаштво истраже угрожавање безбедности новинарке из Инђије. 

Ово није први пут да је новинарка локалног портала због свог професионалног деловања трпела вербално насиље. О страху који новинари доживљавају у оваквим и сличним ситуацијама Верица Маринчић већ је говорила у марту ове године, у кратком филму у продукцији Славко Ћурувија фондације

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси