Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Трамп најдиректније гуши медије у историји САД“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Аутор: И. Ш. М. Извор: Данас

„Трамп најдиректније гуши медије у историји САД“

Новинар Фокс њуза Крис Валас, кога неретко хвале јер, за разлику од својих колега, поставља врло оштра питања званичницима америчке администрације, добио је велики аплауз јер је на догађају поводом прославе Првог амандмана изрекао најжешћу критику до сад и то на рачун председника САД Доналда Трампа.

Познати водитељ на конзервативној мрежи познатој по оданости Белој кући критиковао је Трампа за најдиректнији напад на слободу медија у америчкој историји.

„Верујем да је председник Трамп укључен у најдиректнији, трајни напад на слободу штампе у нашој земљи“, казао је Валас у среду увече, након чега је чуо аплауз у Њузеуму, музеју професионалног новинарства у Вашингтону који се ускоро затвара и неће бити на локацији на којој је био протеклих 12 година. „Учинио је све што је у његовој моћи да поткопа медије, да покуша да их делегитимизује и мислим да је његов циљ јасан: изазвати сумњу у то да ли нам веровати када критички извештавамо о њему и његовој администрацији“.

Ветеран новинарства је додао: „Будимо искрени, председникови напади су нанели неку штету. Анкета Института Freedom forum открила је да 29 одсто Американаца, што је готово трећина свих нас, мисли да је Први амандман отишао предалеко. А 77 одсто или три четвртине каже да су лажне вести озбиљна претња нашој демократији“.

Валас је редак глас неслагања у Фокс Њузу, који је у власништву Руперта Мардока, а где су преовлађујући ставови у јакој корелацији с Трампом. Син угледног новинара Мајка Валаса води већ неколико година недељну политичку емисију у којој према саговорницима нема милости. То се недавно није свидело Трампу, па је у твиту написао да је „Валас гадан и неподношљив“.

У среду увече, у Њузеуму Валас је такође упозорио медије да не буду злонамерни. „Мислим да многи од наших колега виде председникове нападе, његово непрестано трзање на медије као разлог, као изговор да сами пређу линију, да се одгурну, и то је велика грешка“, рекао је. Како је додао, „видим то стално на насловној страни главних новина и на главним вечерњим вестима: чињенице помешане са мишљењем, речи попут „сензација „и „скандал“. Злонамерност извештача и уредника јасан је као наслов“, закључио је водитељ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси