Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пашалић: Блокада РТС-а врхунац насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2019.

Извор: Танјуг

Пашалић: Блокада РТС-а врхунац насиља

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је да су напади на новинаре и новинарска удружења све учесталији и бруталнији претходних недеља, наводећи као врхунац насиља данашњу блокаду РТС-а.

Данашња блокада РТС-а којој су изложени сви који су се затекли у згради је врхунац насиља до те мере да се новинарима ограничава улазак и излазак из зграде", каже наводи Зоран Пашалић у саопштењу.

"Овај вид насиља, који добија нове облике, почео је негирањем права на критичко мишљење и слободу изражавања и предуслов је за појаву сваке врсте искључивости", каже Пашалић.  

Јавност је, како каже, узнемирена нетрпељивошћу и антагонизмом у друштву, а мржња према неистомишљеницима и поларизација друштва прелила се, између осталог, и на новинаре и ескалирала у директне физичке и вербалне обрачуне путем друштвених мрежа.

"Привикавамо се на увреде, позиве на линч и вређања, свакога дана све бестидније", оценио је Пашалић и поручује да ће, иако је Нацрт закона о заштитнику грађана окончан, тражити проширење надлежности и у домену заштите новинара.

Пашалић упозорава да свака врста напада на новинаре представља претњу са тешко предвидивим последицама по друштво, и захтева од надлежних да у случајевима угрожености новинара, постојања претњи по безбедност или имовину медијских радника, реагују ефикасно и одговорно и на тај начин утичу на стварање услова у којима ће новинарима бити омогућено да свој посао обављају на достојанствен и професионалан начин.

Позив новинарима да се обрате заштитнику грађана 

У међувремену он је позвао све новинаре да се обрате институцији Заштитника грађана која ће, поред заштите, радити и на информисању новинара на заштити безбедности и професије, јер је према евиденцији институције у највећој мери угрожена управо новинарска професија.

"Не пристајем да појединачним оглашавањем окончавам решавање проблема безбедности новинара, те сам са медијским удружењима пре две године иницирао оснивање медијске платформе за евидентирање напада и притисака на новинаре и медијске раднике, а због потребе успостављања ефикаснијег механизма заштите њихове безбедности", изјавио је Пашалић.

Платформа би, објашњава, евидентирала сваки појединачни случај угрожавања безбедности и сваки облик притиска на новинаре и медијске раднике и директно доприносила делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара.

"Платформа је добила подршку медијских удружења и асоцијација, који су заједнички радили на дефинисању Платформе и пратећег Споразума и очекујемо да ће ускоро заживети", изјавио је Пашалић.

У саопштењу, омбудсман наводи и да је само у току јучерашњег дана у институцију Заштитника грађана стигао велики број обраћања, попут притужби редакције Курира и УНС-а, те напада и претњи преко друштвених мрежа које су пријавили други новинари тражећи заштиту те институције.

Подсећа да су томе претходили напади на новинаре и редакцију Н1, вређање новинарке РТС-а, као и спречавање новинарске екипе Ал Џазире да присуствује једном медијском догађају.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

14.12.

2019.

boban [нерегистровани] у 15:16

Zasto nam vredjate inteligenciju???

Cudi me da se jedan sudija slabo sluzi logikom.Prvo .zaposleni su slobodno izasli.Drugo,zgrada RTS je nasa,mi je finansiramo.Trece,vrhuska RTS je saucesnik u kradji izbora i pljackanju drzave Srbije.Jasno kao dan.Ako ti krijes istinu od naroda ti saucestvujes u kradji izbora. RTS ne informise gradjane u informativnom programu.Za to nije potreban programski savet ,vec samo postenje i jedan reporter. !Za godinu dana nisu poslali reportera na ulicu da upita gradjane zasto protestuju punih 50 subota.Nisu pozvali studente da objasne zasto protestuju.To nije samo sramota,to je zlocin. Ne obavestavaju o Krusiku,o Savamali o desetinama velikih kriminalnih afera koje su vazne za donosenje odluke u vreme izbora.RTS je cutanjem postao saucesnik u pljackanju drzave i kradji izbora.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси