Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  IN MEMORIAM: Јелена Штајнер (1924–2019)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2019.

Извор: Dnevnik.rs

IN MEMORIAM: Јелена Штајнер (1924–2019)

У Новом Саду је у 96. године преминула Јелена Штајнер, прва секретарица послератне „Слободне Војводине“, претече данашњег „Дневника“.

Била је и новинар и стенограф и све што је у послератним годинама једином дневном листу на српском језику у Војводини требало.

Рођена је маја 1924. године, а у редакцију „Слободне Војводине“ дошла је маја 1945. Од првог радног дана истицала се способношћу, предузимљивошћу и смислом за редакцијске послове. Тих првих година у редакцији „Слободне Војводине” Јелена је радила све: оранизацију посла, стенографију, писање текстова, окупљање дописника...

Цео свој радни век, скоро читаве четири деценије, провела је у свом „Дневнику“ и била је душа редакције. Око ње су се сви окупљали, она их је тешила или корила, увек имала лепу реч, широк осмех и оптимизам који је брзо прелазио на сваког. За Јелену није важило: не могу, нећу стићи, немам времена... Ништа није остављала за сутра. Новинари и уредници у време када је она била секретар редакције знали су да ће све бити под конац, да је све сређено, резервисано, обезбеђено, њима подређено и омогућено да свој задатак ураде на најбољи начин.

Све до пре неколико година Јелена је долазила на Дан Дневника, а када то више из здравствених разлога није могла, сваког 15. новембра позивала је редакцију и упућивала честитке свом листу. Волела је свој лист и своје бивше колеге, а и једна је од ретких која га се никада и ни због кога није одрекла.

О њеном савесном и преданом раду сведочи и Орден рада са сребрним венцем, којим је добила признање и од оних ван „Дневника“. Једноставо, њен метод рада давно је прешао границе листа.

Била је једна од последњих секретарица и новинарки некадашње „Слободне Војводине“, која је 1. јануара 1953. године постала данашњи „Дневник“. Јелена је била део историје „Слободне Војводине“ и првих деценија нашег листа. До последњег дана памтила је сва збивања, све новинаре и уреднике који су прошли кроз наш лист, главне и одговорне уреднике, директоре, курирке, стенографе, фоторепортере, дописнике... Памтила и туговала за онима који су отишли пре ње. Сада је прва редакција послератне „Слободне Војводине“ комплетна, стигла им је и Јелена.

Јелена Штајнер биће сахрањена у понедељак, 16. децембра у, 13 часова, на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси