Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Симоновићеве претње тужиоцу без последица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Симоновићеве претње тужиоцу без последица

Од бројних бисера које је прекјуче у судници просипао бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, осумњичен за подстрекивање паљења куће новинара Милана Јовановића, најупечатљивија је она упућена тужиоцу, јер представља претњу.

– Тужиоцу може да се деси да после овог поступка уопште не ради као јавни тужилац, самоуверено је рекао Симоновић, иначе члан СНС-а. Саговорници Данаса сагласни су да је ова изјава неприхватљива, да представља притисак на тужилаштво и претњу, а од ње се оградио и Симоновићев адвокат Виктор Гостиљац изјавивши за Данас да је ова изјава била несмотрена и да му је жао што није одреаговао на самом суђењу.

На питање како коментарише изјаву упућену тужиоцу, судија Миодраг Мајић каже за наш лист да је види „као природни епилог дугогодишњег понижавајућег третмана судија и тужилаца од стране извршне власти“.

– И истовремено, као нужну последицу саучествовања правосуђа, које је као и свака жртва злостављања ћутало све док није постало касно – наглашава Мајић.

Повереник за самосталност јавног тужилаштва Горан Илић оцењује за Данас да је изјава Симоновића, будући да није била у функцији остваривања права на одбрану, имала за циљ утицај на рад заменика јавног тужиоца који поступа у конкретном предмету.

– Међународни документи, пре свега мишљења Консултативног већа европских тужилаца, говоре о томе да рад тужилаца може да буде критикован. Међутим, критика никако не сме да укључи застрашивање, претње и узнемиравања. У овом случају се није радило о критици рада заменика тужиоца, већ је имала узнемиравајући, а можда и претећи карактер, тако да постоји бојазан да је она усмерена на остваривање недозвољеног утицаја на тужилаштво – указује Илић.

Од Симоновићеве изјаве се донекле оградио и његов адвокат Виктор Гостиљац, истичући за Данас да је то била једна несмотрена изјава и да му је жао што није одреаговао на самом суђењу.

– Та реченица не одражава став господина Симоновића нити његове одбране. Своје сумње у незаконите радње тужилаштва односно, на незаконито прибављање доказа у поступку, ми смо отворено и јасно саопштили на самом суђењу и ми ћемо инсистирати да се сва та сазнања провере у доказном поступку. У том контексту сам доживео ову изјаву а не као претњу са политичких позиција, мада разумем да је она могла бити и тако схваћена – каже Гостиљац.

Он оцењује да је „сензационалистички приступ овом предмету је забрињавајаћи“ и да „инсинуације о притиску на тужиоца који иза себе има читав државни апарат и полицију нису оправдане у ситуацији када месецима тај притисак трпе управо окривљени који су у нашој јавности унапред осуђени“.

Према његовим речима, и новинарство мора понети свој део одговорности „и без обзира на подразумевајућу дозу солидарности са оштећеним, извршити једну диференцијацију у својим редовима како би подигли кредибилитет професије“, јер, како наводи, као што има различитих адвоката, судија и тужилаца, „тако има и различитих новинара“.

– Стање у тој професији у данашњем друштву то јасно показује. Због тога, сви учесници овог кривичног поступка, па и сами медији, морају бити озбиљни и одговорни, јер у судници смо на терену доказивања а не унапред изречених пресуда – нагласио је Гостиљац. Он додаје да ће одбрана до краја овог поступка остати у домену права и закона „а господин Симоновић ће, свакако, бити обазривији убудуће“.

Драгољуб Симоновић је окривљен за подстрекивање паљења куће Милана Јовановића, новинара портала Жиг инфо, а сем претње тужиоцу, на рочишту одржаном 12. децембра је изрекао низ увреда на рачун Јовановића назвавши га „неписменим исфрустрираним декицом“ додајући и да је „никакав новинар“.

Јовановић: Плашим се за тужиоца

Милан Јовановић рекао је гостујући на Н1 да се плаши за безбедност заменика јавног тужиоца после претњи које је изнео бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић. Како је истакао, Симоновић што обећа, то и уради.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси