Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Време: Пропуст нисмо направили, него Министарство културе нечињењем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2020.

Извор: Време

Поводом одговора Министарства на саопштење редакције "Времена"

Време: Пропуст нисмо направили, него Министарство културе нечињењем

Крајње поражавајуће и депримирајуће делује реаговање Министарства културе и информисање на саопштење недељника "Време".

Ништа у њему није патетична демагогија. Напротив, јадно је и отужно правдање Министарства због чега је поднело прекршајну пријаву против "Времена": да би се додворило режимским таблоидима, Министарство тобоже инсистира како је закон једнак за све па покушава да изједначи нас и њих. Другачије и не можемо објаснити њихову потребу да се читав дан баве нама. Осим ако је реч о потреби да се политички оправдавају због чињенице да је "Време" похвалило реакцију Министарства културе и информисања против режимских таблоида.

Садржај текста и контекст су кључни елемент новинарства. То би макар неко у Министарству културе и информисања морао да зна. Инкриминисање "Времена" по принципу да би "сваки дан свако гласило могло да објављује исти инкриминисани садржај под условом да критички говори о предметном феномену" пример је – најблаже речено – недостатка интелигенције и логичког расуђивања. Зашто би Време то радило? Ми за разлику од таблоида не производимо спорни садржај, већ се деценијама упорно боримо против њега. Графичка опрема текста "Зло вреба са киоска" само је илустрација медијског дна који је Србија досегла и служи да читалац схвати о чему се, заправо, ради. Огромна и непоправљива штета – понављамо – већ је учињена.

Све је то добро познато Министарству културе и информисања. Зато је прекршајна пријава против "Времена" врхунац лицемерја. Уз све оно што су радили и свакодневно раде режимски таблоиди и телевизије без икакве, макар и минорне реакције Министарства, испада да је "Време" највећи проблем. Могуће је и због тога што за разлику од режимских таблоида и телевизија, представници власти нашем недељнику не дају изјаве и интервјуе.

И на крају, пропуст није направило "Време" графичком опремом једног текста, него Министарство културе и информисања својим нечињењем које је довело до незабележене затрованости медијске сцене у Србији.

На евентуалне нове реакције Министарства културе и информисања, "Време" више неће одговарати. Све је речено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси