Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет РЕМ усвојио предлог правилника о начину рада РТС и РТВ током предизборне кампање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Савет РЕМ усвојио предлог правилника о начину рада РТС и РТВ током предизборне кампање

Савет Регулаторног тела за електронске медије усвојио је предлог правилника о начину рада јавних медијских сервиса током предизборне кампања, док би препоруке за понашање комерцијалних телевизија требало да буду донете крајем следеће недеље, сазнаје ФоНет.

Како је речено, препоруке за понашање комерцијалних телевизија садржаће и део о равномерној заступљености свих странака које учествују на изборима.

Правилником о начину извршавања обавеза РТС и РТВ предвиђено је да предизборни програм мора бити јасно одвојен од остатка програма звуком и сликом и означен текстуалним обавештењем, као и да се не сме емитовати у току и најмање 10 минута пре или после емисије намењене малолетницима.

Политичке огласне поруке, како се наводи, не могу бити емитоване у истом блоку са рекламама које немају политичку природу.

Према правилнику, јавним сервисима забрањено је да прикривено или посредно емитују предизборни програм у виду информативног или друге врсте програма.

Јавни сервиси могу у информативним емисијама обавештавати о активностима државних органа и функционера „поштујући правила професионализма, објективности и новинарске етике“, али су дужни да воде рачуна да извештавање „не садржи посебно промотивно упућивање“ на изборне листе, кандидате или њихове активности, идеје или политичке ставове.

Током предизборне кампање забрањено је емитовати игране, документарне, забавне или друге сличне програмске садржаје у којима се појављује функционер или истакнути представник листе или кандидат. Та забрана се не односи на садржаје настале најмање четири године пре него што су избори расписани.

Функционер, истакнути представник листе или кандидат не сме се током кампање појавити у програму РТС или РТВ као водитељ, спикер, презентер, репортер, новинар, без обзира на природу програмског садржаја, пише у предлогу правилника који је упућен Министарству за културу и информисање.

Јавни медијски сервис је дужан да учесницима избора обезбеди заступљеност у програму без дискриминације, „имајући у виду значај политичке странке и кандидата, односно значај догађаја у којима они учествују“.

Информисање о предизборним активностима мора бити истинито, објективно, потпуно и благовремено.

Податке о току и резултату избора јавни сервиси могу означити као званичне само ако су их саопштили надлежни органи, док се подаци неког дугог морају означити као незванични.

Јавни медијски сервис не може објавити резултате истраживања јавног мњења у ударном термину емисије вести, односно не могу бити наслови, хедови, вест дана, прва или најважнија вест.

Извештаји агенција које испитују јавно мњење могу се објављивати само уз услов да се именује наручилац анкете, узорак, начин и трајање истраживања, пише у предлогу правилника.

Када је реч о представљању изборних листа и кандидата, РТС и РТВ су дужни да у свом програму равномерно и без дискриминације, под истим програмским и техничким условима, представи све изборне листе и кандидате.

Такође, дужни су да емитује огласне политичке поруке свих заинтересованих учесника под једнаким програмским, техничким и финансијским условима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси