Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телеком се не изјашњава о понуди United Medie да дистрибуира Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2020.

Аутор: Маја Ђурић Извор: Н1

Телеком се не изјашњава о понуди United Medie да дистрибуира Н1

Питање да ли ће корисници кабловског оператора "Супернова" имати могућност да гледају канал Н1 - још увек је отворено, будући да нема одговора на понуду Унитед Медие да Телеком Србија дистрибуира Н1, а све због општег интереса грађана. У међувремену, стручна јавност указује да се ускраћивањем Н1, грађани ускраћују за другачије мишљење.

Уколико сте гледали вечерашњи Дневник телевизије Н1 - нисте међу 300.000 грађана који више немају могућност да Н1 вести прате у свом дому, јер је за све кориснике кабловског оператора "Супернове" листа канала од пре неколико дана краћа за програме које производи Унитед медиа.

Међутим, вођена јавним интересом и правом грађана на објективно и професионално информисање, Унитед Медиа дала је отворену понуду државном Телекому Србија и свим другим операторима да у своју понуду уврсте канал Н1 и то по, како су саопштили, тржишним условима и цени од 0,4 евра по кориснику.

"United Media, као носилац права дистрибуције ТВ канала Н1 овим путем позива оператора Телеком Србија и све операторе који су повезана лица ове компаније, за дистрибуцију канала Н1, за територију Србије. Цена - 0,4 евра по кориснику базирана је на тржишним условима и ценама које Телеком Србија Група плаћа другим каналима. Овај позив важи и за све остале операторе уписане у Евиденцију оператора јавних комуникационих мрежа и услуга код РАТЕЛ-а", наведено је у јавном обавештењу УМ.

Ипак, од Телекома Србија одговора на ту понуду нема.

Стручна јавност сматра да питање дистрибуције канала Н1 није искључиво питање пословне политике између United medie и Телекома Србије, већ да се тиме ускраћује могућност да грађани чују другачије мишљење.

У позадини приче, виде политику.

"Наравно да ће се пооштравати и затварати сваки глас, тако да више нико не може ни Н1 да види, ако може да не види баш нико... И то ће се пооштравати како буде наилазила ова кампања, која тек треба да крене. У томе је и проблем овог друштва - овде се другачије мишљење укида на сваки могући начин. Ми сад треба да разговарамо о томе да ли људи у Србији треба да гледају Н1 и да виде ово што ми најављујемо или не треба", каже Биљана Степановић, уредница магазина "Нова економија". 

United Media поручује да је Н1 већ пет година први избор гледалаца током свих битних дешавања у земљи и региону, а да је правовремено и истинито извештавање у интересу јавности.

Ипак, у актуелној ситуацији, уредник недељника "Време" Филип Шварм "чита" још један притисак на независно новинарство.

"Чини ми се да режим улази у једну фазу у којој жели да заустави апсолутно све и да чак и ово мало професионалних медија, објективних, како год хоћете да их назовете - није довољно што нас је мало, него је потребно још то мало ограничити. Јер овде власт очигледно сматра да је она искључиви власник истине и информације и да сваки разговор и свако мишљење у Србији мора да буде обликовано онако како то одговара СНС-у", наводи Шварм.

Да ли је у општем интересу грађана да имају право да бирају како ће се информисати и да ли Н1 треба да постоји као опција? Одговор на то питање делом је и у чињеници да је телевизија Н1 у 2019. години додељена новинарска награда "Душан Богавац" за етику и храброст, јер како је тада жири образложио, Н1 својим програмом де факто обавља посао Јавног медијског сервиса Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси