Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Законско уређење и строже казне за несавесне медије (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2020.

Аутор: Љиљана Хоџић Извор: РТВ

Законско уређење и строже казне за несавесне медије (ВИДЕО)

Да ли се цена публицитета огледа у што детаљнијем опису нечије несреће? Да ли кривична дела појединим медијима служе као средство за прикупљање новца? Прича о отмици малолетне девојчице, тражењу отмичара, а затим детаљи, слике и коментари околине, окарактерисали су наше друштво коме је било битно да сазна и препричава шта се коме и на који начин десило, а да не размишља о утицају таквог понашања на жртву, њену околину, па и преступника.

Да ли је пронађена отета особа? Да ли је извршилац кривичног дела ухваћен? Шта јој је урадио, колико пута, где, и шта људи у околини мисле о томе? Насловне стране додатно маме купце који су жељни да чују детаље о туђој несрећи.

Да је проблем у онима који објављују такве информације подједнако заступљен и код оних који их читају, сагласан је психијатар Небојша Барачков.

"Ако утичемо на жртву негативно, ми заправо још једном од ње правимо жртву, још једном је жртвујемо пред јавношћу, пред било киме, на крају крајева, пред судом, та жртва може да буде жртвована опет", каже Небојша Барачков, психијатар.

Оно што такође може да буде потенцијалан проблем, јесте и то да они који имају склоности ка чињењу неког кривичног дела, а жељни су пажње, понављају злочине, како би били медијски испраћени, јер, како тврди др Барачков, то су углавном поремећаји личности са великим его доживљајем.

"И они кад виде то да се још појављују по новинама, телевизији, итд, ми само хранимо њихов его и потпирујемо можда даљу неку њихову акцију у том смеру. Не да их кажњавамо у смислу казнене политике, него их напротив стимулишемо, кажемо види у центру си пажње, можеш бити и опет ако поновиш то дело, бићеш опет у центру пажње", каже психијатар.

Игор Јурић један је од оних чија је породица прошла кроз сличну муку 2014. године. Тврди да је тада и сам оптужен од медија да је лично кривац за отмицу његове ћерке. Ипак, сматра да је помоћ медија у одређеним случајевима од изузетне важности.

"Само је питање колико су медији друштвено одговорни и где праве управо ту границу да зарад једног клика више или једне новине продате више, не раде ствари које јако повређују друге људе. Када напишете такав један коментар, такав један текст, када такву једну окачите насловну страницу, онда знајте да ви утичете директно на живот неке особе. А када је дете у питању, онда је то, чини ми се, сто пута теже", каже Игор Јурић.

Законско уређење ове теме и строже казне можда би спречиле овакве ситуације, али ће свакако бити тешко искоренити усађено понашање карактеристично за наше друштво. У случају недавне отмице 12-огодишње девојчице из Ниша, Министарство културе послало је кривичне пријаве против три таблоида због кршења Закона о информисању и медијима, а један од таблоида објавио је и извињење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси