Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ усвојио Предлог новог правилника; Црта: РЕМ очигледно нема намеру да врши своју законску улогу (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Извор: Инсајдер

РЕМ усвојио Предлог новог правилника; Црта: РЕМ очигледно нема намеру да врши своју законску улогу (ВИДЕО)

Савет Регулаторног тела за електронске медије усвојио је коначан текст Предлога правилника о начину извршавања обавеза јавних медијских сервиса током предизборне кампање са Образложењем.

Овај правилник за разлику од претходног односи само на јавне сервисе, односно како је наведено на РТС и РТ Војводине. За комерцијалне телевизије неће бити правила, већ само препоруке које би, како јављају медији, требало да буду донете крајем следеће недеље.

Према Правилнику на РТС и РТВ предизборни програм ће морати да буде јасно одвојен од остатка програма звуком и сликом (најавна и одјавна шпица) и јасно означен текстуалним обавештењем (нпр. предизборни програм, председнички избори, политички маркетинг, изборни маркетинг, политичке рекламе и сл.), током целог трајања програма.

Овај програм се не сме емитовати у току и најмање десет минута пре или након емитовања дечје емисије, односно емисије намењене малолетницима. Политичке огласне поруке не могу бити емитоване заједно, односно у истом блоку са огласним порукама које немају политичку природу.

Предизборни програм не сме се емитовати 48 часова пре дана одржавања избора и на дан одржавања избора до затварања бирачких места, стоји у Правилнику.

Према наводима из правилника РТС и РТВ је забрањено прикривено емитовање предизборног програма у виду информативног или друге врсте програма.

Јавни медијски сервис може у информативним емисијама, изван програма који се односи на предизборну кампању, обавештавати о актуелним збивањима и активностима државних органа и функционера, поштујући правила професионализма, објективности и новинарске етике. Притом, јавни сервис је дужан да води рачуна да извештавање не садржи посебно промотивно упућивање на подносиоце изборних листа, кандидате са изборних листа или њихове активности, идеје или политичке ставове.

Забрањено је током предизборне кампање емитовати игране, документарне, забавне или друге сличне програмске садржаје у којима се појављује функционер или истакнути представник подносиоца изборне листе или кандидат. Ова забрана се, како је наведено, не односи на садржаје који су произведени најмање четири године пре него што су избори расписани.

Функционер или истакнути представник подносиоца изборне листе или кандидат не сме се током предизборне кампање појавити у програму јавног медијског  сервиса као водитељ, спикер, презентер, репортер, новинар или у другом сличном својству, без обзира на природу програмског садржаја.

„Јавни медијски сервис је дужан да приликом информисања о предизборним активностима подносилаца изборних листа и кандидата обезбеди њихову заступљеност у програму без дискриминације, имајући у виду значај политичких странака и кандидата, односно значај догађаја у којима они учествују“, наводи се у правилнику.

Јавни медијски сервис је, како се наводи, дужан да у свом програму равномерно и без дискриминације, под истим програмским и техничким условима, представи све изборне листе и кандидате

Јавни медијски сервис дужан је да емитује политичке огласне поруке свих заинтересованих подносилаца изборних листа и кандидата под једнаким програмским, техничким и финансијским условима.

Почетком прошле године Савет РЕМ-а укинуо је Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање, који се односио на све. Тадашњи члан Савета РЕМ-а Горан Пековић за Инсајдер је тада рекао да је то учињено због „процеса дигитализације и примедби које је имало Министарство културе и информисања“, не прецизирајући конкретно о којим примедбама се ради.

Црта: РЕМ очигледно нема намеру да врши своју законску улогу

На основу Предлога правилника Црта је саопштила да „са жаљењем констатује да РЕМ очигледно нема намеру да врши своју законску улогу и штити јавни интерес у изборном процесу. Усвојени Предлог правилника није обухватио ниједну суштинску сугестију учесника у јавној расправи која је вођена крајем прошле године“, наводи се у саопштењу Црте.

„Предлог правилника не предвиђа ограничавање присуства јавних функционера у информативним програмима током кампање, нити се дотиче могућег проблема прикривене промоције у деловима програма који нису стриктно информативног или предизборног карактера. Једина позитивна измена у односу на Нацрт правилника огледа се у онемогућавању објављивања извештаја агенција за испитивање јавног мњења без навођења података о наручиоцима, узорку и периоду спровођења истраживања“, оцењују у Црти.

Као посебно велики проблем наводе то што правилник обавезује само јавне медијске сервисе, док ће понашање приватних емитера бити потпуно нерегулисано. Имајући све то у виду, тешко је очекивати равноправну медијску заступљеност свих учесника у изборној трци, стоји у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси