Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Председник НУНС-а: Питање је да ли ћемо учествовати у кандидовању новог члана РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Аутор: Јована Томић Извор: ЦИНС

Председник НУНС-а: Питање је да ли ћемо учествовати у кандидовању новог члана РЕМ-а

Након што су два члана Савета РЕМ-а поднела оставке на своје функције, представници појединих новинарских и медијских удружења нису још увек сигурни кога ће предложити на место члана који долази из њихових редова. Из НУНС-а кажу да је питање да ли ће уопште учествовати у том процесу.

Од пре неколико дана, Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) поново ради у непотпуном саставу јер су два члана, Горан Пековић и Ђорђе Возаревић, поднели оставке. Прво је 20. јануара оставку поднео Пековић, који је предложен од стране удружења издавача електронских медија и удружења новинара Србије, а дан касније и Ђорђе Возаревић, члан Савета којег је предложио надлежни одбор Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

Иако током прошлог круга кандидовања није постојао предлог из редова најбројнијих новинарских удружења, Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Удружења новинара Србије (УНС), председник УНС-а Владимир Радомировић се нада да ће ситуација сада бити другачија.

„Сад се отвара оно место које смо пропустили да попунимо прошли пут. Ми ћемо свакако имати свог кандидата на упражњено место и о томе ћемо разговарати са НУНС-ом”, рекао је Радомировић за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић каже да је процедура компликована и да је питање могу ли да се договоре. Према његовим речима, питање је да ли дати легитимитет том процесу или све бојкотовати „јер је од почетка направљено на кривим темељима”.

„Цела та процедура је прилично скарадна и све то што се дешава око РЕМ-а, тако да ћемо у наредним данима донети одлуку у нашим органима шта чинити по овом питању. Ако се будемо укључили, онда ћемо, наравно, прво са партнерским удружењима да се договарамо да ли ћемо имати кандидата и ко ће то бити”, најављује Бодрожић.

Маја Раковиц, председница Удружења радио-станица РАБ на чији је предлог Горан Пековић изабран за члана Савета РЕМ-а, за ЦИНС наводи да су изненађени његовом одлуком да поднесе оставку.

Одговор на питање ко ће бити наредни кандидат РАБ-а Раковиц за сада нема.

„У сваком случају неко ко се разуме у проблеме радио индустрије и то је нама најзначајније”, истиче председница РАБ-а.

Подсетимо да је прекјуче Одбор за културу и информисање Народне скупштине на седници покренуо поступак за предлагање кандидата за чланове Савета РЕМ-а који ће заменити Пековића и Возаревића.

Оставке под притиском?

Оставке чланова РЕМ-а дошле су након дијалога власти и дела опозиције о изборним условима који се одигравао уз посредство европских парламентараца. Тим дијалогом је договорено да се састав РЕМ-а допуни по формули 3+2, односно да се, поред избора три недостајућа члана, изаберу и два која ће заменити неке актуелне. Због тога се у јавности поставља питање да ли су Пековић и Возаревић оставке поднели под притиском.

Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво у Србији и један од учесника дијалога, за ЦИНС каже да су се оставкама стекли услови за испуњење договора који су настали током преговора – да се изаберу „три плус два” члана Савета РЕМ-а те да се на тај начин одблокира његов рад који је функционисао у суженом саставу од шест чланова.

Антонијевић додаје да у конкретне поводе за оставке не треба улазити, али и да рад РЕМ-а није окарактерисан као квалитетан:

„Верујем да је то довољан притисак на некога да поднесе оставку”.

Да новинарска удружења нису адреса за питање да ли је у Савету РЕМ-а било притисака већ да је то питање за Горана Пековића и Ђорђа Возаревића, сматра председник УНС-а Радомировић.

Са друге стране, Жељко Бодрожић верује да је било притисака да ова два члана поднесу оставке.

„Чим су они најавили то ‘три плус два’ било је јасно да ће неко бити – под знацима навода – присиљен да из личних разлога поднесе оставку. Не бих улазио у мотиве, очигледно да постоји договор. Ти људи су тако и изабрани, мимо неке жеље медијске заједнице. Њихов досадашњи рад (показује да) се нису мешали у оно за шта су били делегирани, тако изгледа да се нису мешали у то кад ће и зашто дати оставку”, сматра председник НУНС-а.

У изјави за ЦИНС, одмах након што се сазнало да одлази из РЕМ-а, Горан Пековић је рекао да је оставку поднео „из личних разлога” и да притисака није било.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси