Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радету Драговићу новинарска награда "Иван Марковић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Радету Драговићу новинарска награда "Иван Марковић"

На традиционалној свечаности поводом Дана Медија центра "Одбрана" - 24. јануара, данас ће свечано бити уручена Новинарска награда "Иван Марковић" и Посебно признање за најбоље медијско извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2019. години.

На конкурс за Новинарску награду "Иван Марковић" Медија центра "Одбрана" за 2019. годину приспело је 17 новинарских радова - седам телевизијских прилога и 10 прилога за штампане медије, саопштило је ресорно министарство.

Жири је већином гласова одлучио да за најбољи новинарски прилог прогласи текст "Измилело 400 нетакнутих тенкова Војске Југославије - у НАТО шок", аутора Радета Драговића, објављен 9. јуна 2019. године у листу "Вечерње новости".

У образложењу жири наводи да је аутор успео да у тексту обједини ширу слику НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, са херојском одбраном Војске Југославије, посебно на Косову и Метохији и на граници према Албанији. Указивањем на кључне догађаје одбране током 78 дана под бомбама, уз свакодневне нападе терориста ОВК широм Косова и Метохије, аутор даје низ конкретних података који говоре колико је одбрана земље била успешна и за непријатеље неочекивано добро испланирана и вођена.

Жири је једногласно одлучио да ове године додели и Специјално признање редакцији "Спутњика“, за филмски серијал поводом 20. годишњице одбране од НАТО агресије.

У 20 филмских прилога обрађени су кључни догађаји НАТО агресије и херојске одбране СР Југославије, тако да серијал даје веома садржајан и документарно богат преглед онога што се током 78 дана агресије догађало на политичком и војном плану.

У образложењу се наводи да су редакција "Спутњика" и аутори прилога уложили велики труд који жири Новинарске награде "Иван Марковић" вреднује Специјалним признањем.

Циљ додељивања Новинарске награде "Иван Марковић" јесте подстицање новинара који прате активности Министарства одбране и Војске Србије на квалитетно извештавање у домаћим писаним и електронским медијима, афирмација и јавна верификација њиховог стваралаштва и сећање на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу "Војска", који је 2003. године изненада преминуо у 43. години живота, саопштено је из Министарства одбране.

О добитнику Новинарске награде "Иван Марковић" одлучује жири од пет чланова, који је овог пута радио у саставу: Раденко Мутавџић, руководилац Групе за интернет Управе за односе са јавношћу, председник, Драгана Марковић, главни и одговорни уредник магазина "Одбрана", капетан корвете Иван Буљугић, руководилац Групе за информисање Генералштаба Војске Србије, Биљана Миљић, новинар у Одељењу за медије Управе за односе са јавношћу и Владимир Вјештић, новинар магазина "Одбрана".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси