Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Божић: #DaSeVidiN1 јер ово није пословни спор, већ смо ускраћени за милион људи (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2020.

Извор: Н1

Божић: #DaSeVidiN1 јер ово није пословни спор, већ смо ускраћени за милион људи (ВИДЕО)

Извршни продуцент ТВ Н1 Игор Божић изјавио је да је кампања #DaSeVidiN1 покренута на друштвеним мрежама како би грађанима који нас не виде, било јасно да овде није реч о пословном спору Унитед Групе и Телекома, већ да је суштина у томе да је скоро милион људи остало ускраћено за објективно, независно и професионално информисање које Н1 пружа. Уредник ЦИНС-а Бранко Чечен оценио је да је ТВ Н1 искључена из понуде државних оператора зато што власт осећа да јој пада рејтинг док популарност Н1 расте.

Након одлуке државних оператора да из своје понуде искључе телевизију Н1, наш програм може да прати ограничен број претплатника код СББ опеатора, указао је Божић.

"То је основни проблем због којег се бунимо, просто смо осетили да је ова маска од рата саопштењима између две групе сакрила оно што је суштина - да је скоро милион људи остало без могућности да види оно што ми пласирамо, а што сматрамо да је слободно, објективно и независно новинарство", казао је Божић у Дану уживо.

Стога је, како је рекао, на друштвеним мрежама покренута кампања #DaSeVidiN1 како би људи који не могу да нас виде, сазнали о чему се ради.

"Тврдим да смо гледанији и имамо више утицаја од неких канала са националном фреквецнијом. Сваки оператор би требало да има Н1, јер би му то донело компетитивну предност. Ми од јутра до мрака извештавамо о свему што се догађа, дајемо све стране. То што представници власти не долазе, то је њихов избор, али ми не избегавао да извештавамо о њиховим активностима. Гледаоци су то препознали и дају нам поверење", оценио је Божић.

Подсетио је да Н1 даје простор и мањинским групама, као и да важне приче истраживачких медија попут ЦИНС-а, БИРН-а, КРИК-а и Инсјадера, пласира у етар.

А, управо је уредник ЦИНС-а Бранко Чечен, који је био гост Дана уживо заједно са Божићем, оценио да је власт осетила да јој рејтинг пада, док популатност ТВ Н1 расте, и да зато Александар Вучић не може да дозволи ни најмањи глас о реалности у Србији онаквој каква јесте.

"Медијска сцена је благо речено катастрофална. Н1 је једини који преноси открића истраживачких новинара. Истраживачки новинари се баве важним стварима које неко крије, то су чињенице око којих се, када се објаве, медији такмиче ко ће ићи даље, али кад ми то објавимо, потпуни је тајац - осим Н1 и пар штамапних медија, све друго је омерта. РТС објављује демантије о нечему што сам РТС није покрио", подсетио је Чечен.

Божић је истакао да је због одлуке Телекомових оператора, и раније ЈП Поште Србије, да укину Н1, 300.000 домаћинставао, односно готово милион људи, остало без прилике да прати наш програм.

"То је четвртина наше досадашње публике. Замислите да је неко укинуо четвртину предајника националним телевизијама", рекао је Божић и случај из 90-их када је сигнал Радија Б92 нестао из етра, јер је по објашњењу тадашњих власти "вода ушла у коаксијални кабл".

"Грађани су тада изашли на улице и довели до тога да сам Слободан Милошевић, под притиском јавности, врати један београдски радио у етар. То је оно што ми желимо сада", поручио је Божић.

Подсетио је и да Телеком који је компанија у власнитшву државе, планира оснивање сопственог информативног канала, што је забрањено законом и европским конвенцијама.

Чечен је додао да упркос закону који то изричито забрањује, држава заправо никада ни изашла из власништва у медијима, подсећајући на случај агенције Танјуг.

Поред тога, Божић и Чечен су подсетили да су медије на локалном нивоу приватизовали тајкуни блиски садашњој власти, а да се ти медији и даље финансирају буџетским средствима кроз пројектно суфинансирање.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

25.01.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 19:58

Da Se Vidi N1

Za Vas je mozda N1 objektino novinarstvo za mene je to anti srpsko pa mi je baš milo što ne može da se gleda.

Одговори
суб

25.01.

2020.

paulina [нерегистровани] у 12:00

paulina

DA, smatram da svi treba da gledaju program N1 i samim tim da poseduju isti, i meni je uskraćen N1, a nemam mogućnosti da uzmem nekog drugog operatera koji emitruje N1, Sport plus i druge ukinute programe...N1 je JEDINI medij gde si mogao da čuješ istinu, i samim tim i drugu "stranu priče" jer na režimskim medijima su se plasirale same laži, hvaleći i dopržavajući vlast i sa tih TV programa se "prvorođeni vođa! sa sve svojim poltronima, ne skida sa ekrana i laže li laže narod...strašno...ako treba potpisati neku peticiju, ja sam iz Subotice, i samo kažite gde treba da se potšiše, bilo bi nas mnogo, verujte....Vama svaka čast na objektvnom izveštavanjui i želim da verujem da će te uspeti , ako treba i u Strazburg da se žalite, da će moponovomoći da gledamo sve ukinute kanale, jer ko ima i malo pameti shvatio je da je ukidanje Sport kluba i ostalih kanala samo KOLETERALNA ŠTETA, JER CILJ OVE VLASTI JE BIO DA SE U STVARI UKINE N1 ...pozdrav

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси