Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кина тражи извињење због карикатуре коронавируса у данском листу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Кина тражи извињење због карикатуре коронавируса у данском листу

Кина је затражила извињење од данског дневника Јиландс-постен због објављене карикатуре о коронавирусу која је оцењена као увредљива по ту земљу.

На карикатури објављеној у јучерашњем штампаном издању листа, приказана је кинеска застава, а уместо звездица нацртани су симболи у облику опасног коронавируса.

Од тог вируса до сада је у Кини умрло 106 особа, а више од 4.500 је заражено, углавном у Вухану, где је епидемија почела у децембру.

Кинеска амбасада у Копенхагену у јучерашњем саопштењу је изразила "снажно огорчење" и додала да је објављивањем карикатуре "пређена доња линија цивилизованог друштва и етичка граница слободе говора" и да је то "увреда за људску савест".

Главни уредник Јиландс-постена Јакоб Ниброе рекао је да намера уредништва није била да исмевају Кину.

"Не можемо да се извинимо ако сматрамо да нисмо урадили ништа лоше", рекао је и додао да верује да су у питању културолошке разлике.

Данска премијерка Мете Фредериксен рекао је да у Данској постоји "веома, веома снажна традиција не само када је реч о слободи изражавања већ и за сатиричне цртеже" и да ће "тако и остати".

"То је добро познат став Данске и нећемо га мењати", нагласила је.

Јиландс-постен је у септембру 2005. изазвао негодовање широм муслиманског света због објављивања карикатура пророка Мухамеда, укључујући и демонстрације и нападе на амбасаду Данске у неколико већински муслиманских земаља. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси