Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Постоје индиције да су Пинк и РТС кршили Закон о електронским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 02. 2020.

Извор: Бета

БИРОДИ: Постоје индиције да су Пинк и РТС кршили Закон о електронским медијима

Постоје индиције да су две најутицајније телевизије са националном фреквенцијом у Србији – Радио-Телевизија Србије (РТС) и ТВ Пинк, кршиле Закон о електронским медијима, пише данас Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) из Београда на основу истраживања од 1. септембра до 30. новембра 2019. године.

РТС и ТВ Пинк су у том периоду „изразито позитивно извештавале о представницима власти, док су изразито негативно извештавале или су цензурисале неке чланове опозиције“, пише БИРОДИ и указује да су тиме њихови гледаоци „били ускраћени за објективно, истинито и непристрасно извештавање о политичким актерима“.

БИРОДИ је саопштио да због тога „захтева од Регулаторне агенције за електронске медије (РЕМ) да у складу са Законом о електронским медијима обезбеди законитост“ тако да РТС и ТВ Пинк „успоставе временски и тоналитетски баланс у извештавању о свим релеватним политичким актерима у својим централним информативним емисија“.

У свом извештају „Аларм медиа мониторинг“ БИРОДИ наводи да је по резултатима тромесечног посматрања, у централном дневнику РТС-а председник Србије и Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић био представљен са 81 одсто позитивног времена, и у укупно 3,38 сати колико га је било у том дневнику.

У исто време анализом дневника ТВ Пинк Вучић био представљен са 98 одсто позитивног времена током 20,15 сати колико га је било у тој информативној емисији.

У извештају се наводи и да су „изузетно позитивно“ на РТС-у били представљени и председница Владе Ана Брнабић и министар иностраних послова Ивица Дачић.

„Позитивно“ (са преко 50 одсто позитивног времена у односу на укупно време појављивања), али у „немерљиво мањем временском периоду“, представљени су опозициони политичари: Војислав шешељ, Зоран Живковић, Ђорђе Вукадиновић, Борис Тадић и Зоран Лутовац.

БИРОДИ наводи да су у исто време на РТС-у са преко 50 одсто „негативног времена“ представљени Драган Ђилас и Сергеј Трифуновић, док су „цензурисани“ лидери опозиције, представници странака националних мањина и опозициони народни посланици као што је Саша Радуловић.

У посматраном периоду на ТВ Пинк су са преко 50 одсто „позитивног времена“ представљени Војислав Шешељ, Ненад Чанак, Чедомир Јовановић и Милош Јовановић, док су негативно представљени Зоран Лутовац, Зоран Живковић, Вук Јеремић, Драган Ђилас, Борис Тадић и Бошко Обрадовић.

У периоду од три месеца ТВ Пинк је „цензурисао“ Сашу Радуловића, Ђорђа Вукадиновића и представнике странака националних мањина.

БИРОДИ подсећа да је слобода говора, и кроз слободу медија, гарантовано право кроз више међународних аката чија је и Србија потписница, као што је Универзална декларација о људским правима из 1948. године, која гарантује свакоме право на слободу мишљења и изражавања, што укључује и слободу мишљења без уплитања и тражења, примања и преношења информација и идеја кроз било који медиј и без обзира на границе“.

Исто потврђује и Члан 10 Европске конвенције о људским правима којим је прописано да „свако има право на слободу изражавања, а да то право укључује слободу мишљења, прихватања и преношења информације и идеје без уплитања јавне власти и без обзира на границе, као и да држава има право да захтева лиценцирање емитовања, телевизије или биоскопа“.

БИРОДИ подсећа да је Комитет министара Савета Европе, у складу са Статутом Савета Европе, 2007. године усвојио Препоруке у којима се инсиситра да, између осталог „током изборне кампање регулаторни оквир (тело, закон и поџаконски оквир) треба да подстиче и омогући плуралистички израз мишљења путем емитованих садржаја“, као и да би таква обавеза „требало да се односи на јавне сервисе и на приватне телевизијске станице у њиховим релевантним деловима програма“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси