Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Џулијан Асанж: Трамп наводно понудио Асанжу помиловање уколико порекне умешаност Русије у америчке изборе 2016. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2020.

Извор: ББЦ на српском

Џулијан Асанж: Трамп наводно понудио Асанжу помиловање уколико порекне умешаност Русије у америчке изборе 2016. године

Адвокат Џулијана Асанжа тврди да је председник Доналд Трамп понудио помиловање оснивачу Викиликса уколико каже да Русија није била умешана у разоткривање имејлова током америчких избора 2016. године.

Понуду је наводно пренео бивши републички конгресмен Дејна Рохрабахер.

Асанжов адвокат је изнео ове тврдње током припремног саслушања пред вестминстерским судом уочи процеса следеће недеље на којем ће се одлучили о Асанжовом изручењу.

Бела кућа је саопштила да се ради о „потпуној измишљотини и лажи."

Поруке које објавио Викиликс уочи председничких избора 2016. године садржале су поражавајуће детаље о Демократској партији и наводно су уништиле шансе њене кандидаткиње Хилари Клинтон.

Асанж је раније порекао да је овај материјал добио из Кремља, иако су руски обавештајци оптужени у Америци да су умешани у случај.

На суђењу следеће недеље расправљаће се о Асанжовом изручењу Америци због 18 тачака оптужнице за претходно објављене дипломатске депеше.

Уколико буде проглашен кривим, може да буде осуђен на максималних 175 година затвора.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд рекао је на суду да постоје докази да је бивши конгресмен Рохрабахер изнео понуду за помиловање.

Рохрабахер, познат по отвореној подршци руском председнику Владимиру Путину, посетио је амбасаду Еквадора у Лондону у којој е боравио Асанж у августу 2017. године, рекао је адвокат.

У то време, сумњало се да је Русија иза срамотних имејлова Демократског националног комитета које је објавио Викиликс - иако је Асанж порицао да су Руси били умешани.

Фицџералд је рекао да је тадашња адвокатица Асанжа, Џенифер Робинсон саопштила да ће „Рохрабахер видети Асанжа и рећи, према упутству председника, да му нуди помиловање или неки други излаз ако Асанж... каже да Русија није имала никакве везе са процурелим подацима."

Окружна суткиња Ванеса Барајтсер је одлучила да је овај доказ прихватљив у процесу.

ББЦ је покушао да ступи у контакт са Рохрабахером за коментар.

У одговору на ове тврдње, представница за штампу Беле куће је рекла: „Председник једва да познаје Дејну Рохрабахера, сем што зна да је бивши конгресмен. Никада није разговарао са њим овој теми, па ни скоро ниједној теми."

„Ради се о потпуној измишљотини и лажи", додала је она.

Трамп је 2018. године похвалио Роџрабахера рекавши да је „сјајан конгресмен" који „вредно ради и сви га поштују."

Дневник Вол Стрит журнал је 2017. године писао да је Рохрабахер контактирао Белу кућу покушавајући да обезбеди помиловање Асанжа.

Рохрабахер је наводно тражио да Асанж обезбеди „доказ" да Русија није била извор хакованих имејлова које је Викиликс објавио током избора у Америци 2016. године.

Америчко Министарство правде је 2018. године оптужило 12 руских обавештајаца да су хаковали имејлове Демократског националног комитета и штаба кандидаткиње Хилари Клинтон у завери да се изврши утицај на исход председничких избора.

Оптужница и захтев за изручење

Међу 18 тачака оптужнице против Асанжа су завера у циљу рачунарских упада повезаних са објављивањем стотина хиљада тајних докумената добијених од бивше обавештајне аналитичарке Челси Менинг пре десет година.

Суђење за изручење треба да почне у понедељак пред Краљевским судом. Током прве недеље ће се износити правни аргументи обе стране.

Потом ће суђење бити одложено, све до наставка процеса 18. маја, када ће обе стране током три недеље износити доказе.

Асанж је у притвору од прошлог септембра, пошто је одслужио 50 недеља затвора због кршења услова кауције.

Оснивач Викиликса је претходно, од 2012. године, живео у амбасади Еквадора да би избегао изручење Шведској због оптужби за сексуално напствовање. Асанж је од почетка порицао оптужбе, које су касније и одбачене.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

20.02.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 14:27

Треће лице

Поштоване колеге, да ли то Џулијан Асанж говори о себи у трећем лицу? Такав се утисак добија када се прочита наслов. У духу српског језика, бољи наслов би био - Адвокат: Трамп наводно понудио Џулијану Асанжу помиловање уколико порекне умешаност Русије у америчке изборе 2016. године.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси