Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет РЕМ-а заседао са новим члановима: Разматране пријаве против Пинка, упозорене Прва и РТВ Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2020.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Савет РЕМ-а заседао са новим члановима: Разматране пријаве против Пинка, упозорене Прва и РТВ Крагујевац

ТВ Прву и РТВ Крагујевац Савет РЕМ-а упозорио због откривања идентитета малолетника. Разматране су и бројне пријаве против садржаја које емитује Пинк, као и пријаве због угрожавања животиња у „Задрузи“

На јучерашњој седници Савета Регулаторног тела за електронске медија (РЕМ) учествовали су и новоизабрани чланови, професор др Слободан Цвејић и новинарка Политике Вишња Аранђеловић.

Чланови Савета РЕМ-а су одлучивали у поступку изрицања мера према Радио-телевизији Крагујевац, Првој телевизији, као и о престанку важења дозволе пре истека времена за низ телевизија због неплаћања накнаде за пружање медијске услуге.

Прва телевизија и Радио-телевизија Крагујевац упозорене су због приказивања садржаја у којима је, супротно прописима, откривен идентитет малолетника.

На седници је разматрана и одлука о висини годишње накнаде коју „Pink International Company“ мора да плаћа због емитовања „Задруге live 1, 2, 3 и 4“.

Истовремено, разматрана је одлука по пријави више особа и организација због наводног емитовања садржаја који представља угрожавања животиња у ријалитију „Задруга“ на Пинку. Ту је и низ пријава које се тичу програмског садржаја емитованог на Пинку.

Новоизабраном члану Савета РЕМ-а, професору др Слободану Цвејићу ово је била прва седница на којој је учествовао. Како каже за Цензоловку, седница је била одлично припремљена и вођена је на отворен и добро организован начин.

„Стручне службе ће учинити свим новим члановима доступан материјал и са ранијих седница уколико буду хтели да се детаљније упознају са неким одлукама и припреме за даљи рад. Која год тема да се отворила, о њој се разговарало отворено и, ако су различита мишљења, свако је могао да изнесе свој став“, поручио је Цвејић.

Професор Цвејић је навео и да је тренутна ситуација у електронским медијима прилично лоша, као и да је то резултат „једне опште политичке културе која је обележена конфликтима и омаловажавањем“.

„РЕМ може да предузима значајне кораке који би те ствари унапредили у домену који се тиче електронских медија. Постоје бројни други закони, осим закона којима се РЕМ управља, који могу да регулишу начин комуникације између политичара и политичких странака, уопште комуникацију у јавној сфери. У том смислу, велика одговорност пада на уреднике програма, програмске савете. Ја се надам да људи не очекују да РЕМ чаробним штапићем може да промени све то, али верујем да може да шаље важне поруке и да предузме конкретне мере које ће водити ка већој толеранцији и равноправности у медијској заступљености“, рекао је Цвејић.

Он је додао да у Савету заступа себе, „своје ставове, веровање да у Србији може да се афирмише грађанска култура, бољи начин комуникације, да се више разума, а мање страсти види у политичкој или јавној сфери“. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси