Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуња Мијатовић против изручења Асанжа због могућег утицаја на слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Дуња Мијатовић против изручења Асанжа због могућег утицаја на слободу медија

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић оценила је данас да оснивач Викиликса Џулијан Асанж не треба да буде изручен САД-у због потенцијалног утицаја тог случаја на слободу медија и забринутости за лоше поступање према њему.

Мијатовић је у саопштењу објављеном преко свог Твитер налога навела да пажљиво прати догађаје везане за Асанжов случај, посебно оптужбе против њега и захтев за изручење који су упутиле Сједињене Државе влади Велике Британије.

Потенцијално изручење Џулијана Асанжа има импликације за људска права који иду много даље од његовог појединачног случаја, навела је Мијатовић у саопштењу.

„Оптужница покреће важна питања о заштити оних који објављују поверљиве информације ради јавног интнереса, као и оних који откривају кршења људских права. Широка и нејасна природа навода против Џулијана Асанжа и преступа наведених у оптужници су забрињавајући јер се многи односе на активности у суштини истраживачког новинарства у Европи и другде“, навела је Мијатовић.

Она је додала да би сходно томе дозволити изручење Асанжа на тој основи имало „застрашујући утицај на слободу медија“ и могло би у крајњем да омета медије у обављању њиховог задатка као пружаоца информација и јавног чувара у демократским друштвима.

Додала је да би изручење у околностима у коме би та особа била под ризиком тортуре или нехуманог или деградирајућег третмана било супротно Члану 3 Европске конвенције о људским правима.

Мијатовић је подсетила да је специјални известилац УН за тортуру јасно рекао да сматра да би услови притвора у САД и пресуда која би вероватно била изречена Асанжу представљало такав ризик.

„У светлу утицаја на слободу медија и озбиљне забринутости око третмана које би Асанж имао у САД, моја оцена као комесара за људска права је да он не треба да буде изручен“, написала је Мијатовић, и додала да ће наставити пажљиво да прати тај случај.

Суђење Асанжу о америчком захтеву за његово изручење упућеном Великој Британији треба да почне у понедељак, а одлука се очекује за неколико месеци.

Џулијан Асанж налази се у затвору у Белмаршу, на југу Лондона од када је ухапшен у априлу 2019. у амбасади Еквадора. Његово изручење тражи Вашингтон, и у САД му прети до 175 година затвора због шпијунаже.

Америчке власти га терете да је угрозио стотине њихових извора када је објавио 2010. године 250.000 дипломатских депеша и око 500.000 поверљивих докумената који су се односили на активности америчке војске у Ираку и Авганистану.

Адвокати одбране Џулијана Асанжа, коме прети изручење Америци, рекли су да је амерички председник понудио оснивачу Вкиликса помиловање уколико каже да Русија није умешана у цурење интерних имејлова америчке демократске странке.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси