Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији морају да буду одговорнији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 02. 2020.

Аутор: С. Д. Извор: Данас

У Сеулу недавно одржан Светски самит о миру

Медији морају да буду одговорнији

У главном јужнокорејском граду Сеулу, у организацији међународне организације Федерације за универзални мир, која је саветодавно тело Уједињених нација.

Одржан је овог месеца World Peace Summit 2020, највећи овогодишњи мировни самит на свету, који је окупио преко три хиљаде учесника, како је речено, бивших, садашњих и будућих светских лидера из чак 170 земаља.

Посебни значај на овом светском мировном самиту дат је медијима и одржана је, како кажу организатори, највећа светска мировна конференција за медије World Peace Media Conference.

Уредници утицајних светских медија, председници медијских удружења, академска заједница, комуникацијски експерти бавили су се улогом медија у креирању сарадње и развоја у свету, а посебно у контексту проблема које данас имају медији.

Након уводних поздравних говора министра културе и спорта Кореје Парк Јанг Вуа и градоначелника Сеула Пар Вон Суна, на првом панелу „Стање медија у свету и мировни процеси“ говорио је и проф. др Предраг Вујовић, председник П.Р.А. агенције.

Вујовић је представио најновија истраживања о стању у медијима у Европи и југоисточној Европи, посебно из угла негативних трендова комерцијализације, таблоидизације, раста говора мржње, нетолеранције, па чак и дискриминације и нетрпељивости.

„Између осталог, истакао сам резултате последње, истраживање Европске федерације новинара“, рекао је Предраг Вујовић, „и представио сам проблем у меди јима: пре свих говор мржње и нетолеранцију према другим нацијама, културама, религијама, али и све већу зависност медија од корпорација и политичара. Представио сам и комуникацијску стратегију и потребне активности усмерене према најширој јавности, али и акције према политичарима, као и са медијима, који су спремни да се укључе у активности које воде ка сарадњи, толеранцији, промоцији позитивних ставова и развоју дијалога према различитости. Недавно су у парламентима већег броја европских земаља покренути програми едукације политичара кроз Миндфулнесс програм и занимљиво је да су се многе политичке странке у Европи одучиле да следе ове програме. Поред политичара, медији су најзначајнији у креирању толеранције и сарадње. Медији креирају ставове своје публике и јавног мњења и зато морају имати много већи степен одговорности и поштовања професионалних стандарда, него што га имају данас“.

У оквиру World Peace Media Conference формирана је и нова светска асоцијација медија за мир (International Media Association for Peace), која ће имати за циљ да промовише и покреће мировне акције, посебно у подручјима држава и политика које су у конфликтима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси